Inside the Whore (2012)

Regie: Reinert Kiil | 86 minuten | horror | Acteurs: Caroline Andersen, Dagrun Anholt, Arnfinn Austlid, Lisa Barsten, Aurora Huseth Bjørnhaug, AnnaLee Dorazio, Susanne Estelle, I.C. Hillanes, Vegar Hoel, Reinert Kiil, Therese Kruge, Jørgen Langhelle, Marthine Leifseth, Heidi Ødegaard Mikkelsen

‘Inside the Whore’ wordt gezien als het vervolg op Reinert Kiils ‘Hora’ (‘The Whore’), een film uit het zogeheten rape & revenge-subgenre. Toch kent de film wel een geheel verschillende invalshoek. Zo is ‘Inside the Whore’ niet een rechtlijnige horror, maar heeft de Noorse filmmaker gekozen voor de mockumentary-aanpak. De film begint bijvoorbeeld met een scène waarin de Noorse filmautoriteit ‘Inside the Whore’ voorgeschoteld krijgt om de film van een label en leeftijdsgrens te voorzien.

In de film zelf volgen we Kiil, het productieteam en de actrices tijdens de opnamen van zijn nieuwe film. Al snel blijkt dat het niet zomaar een documentaire is over zijn nieuwe project, maar dat hij hele andere plannen heeft. Niet voor niets heeft hij alleen actrices nodig die er leuk uit zien, vooral erg blond moeten zijn en ook nog eens dom.

‘Inside the Whore’ is in feite een documentaire over hoe een film als ‘Hora’ tot stand heeft kunnen komen. Voeg er een vleugje gore en exploitatie aan toe en je weet wat je te wachten staat. Acteurs spelen – letterlijk én figuurlijk – nauwelijks een rol en een verhaallijn is ver te zoeken, maar dat is precies wat de regisseur wil. ‘Inside the Whore’ is een onsamenhangende film die graag een plekje wil in het exploitatiegenre en waarschijnlijk in het pulphoekje van de videotheek een cultstatus verkrijgt.

Dat de film grof is, hoeft niet te worden uitgesproken, maar het is wel iets minder expliciet als in ‘Hora’. Ook in deze productie zijn de nodige vulgaire fragmenten te zien – verkrachtingen, bloed – maar er wordt meer gefocust op de ontwikkeling van de film zelf en hoe een totaal schaamteloze regisseur die zo echt mogelijk probeert te doen lijken. Een lichtpuntje is de regisseur zelf, hij zet werkelijk een totaal misselijkmakend karakter neer met een dusdanig vies lachje dat je bijna een kotsbakje nodig hebt.

‘Inside a Whore’ schopt tegen het Noorse filmagentschap aan en levert een mockumentary af die helaas nog niet eens in de schaduw van het eveneens Noorse ‘The Troll Hunter’ kan staan. Reinert Kiil mag dan houden van exploitatie en gore, zijn liefde voor het genre heeft geen film opgeleverd waar medefans iets mee kunnen.

Meinte van Egmond

‘Inside the Whore’ verschijnt dinsdag 22 januari 2013 op DVD.