Insidious: Chapter 2 (2013)

Regie: James Wan | 106 minuten | horror, thriller | Acteurs: Patrick Wilson, Rose Byrne, Ty Simpkins, Lin Shaye, Barbara Hershey, Steve Coulter, Leigh Whannell, Angus Sampson, Andrew Astor, Hank Harris, Jocelin Donahue, Lindsay Seim, Danielle Bisutti, Tyler Griffin, Garrett Ryan

Het verhuizen naar de ouderlijke woning van vader Josh blijkt niet de oplossing te zijn voor de familie Lambert. Het door geesten getergde gezin denkt rust gevonden te hebben in het statige oude huis. Dat Josh zich met de dag vreemder gaat gedragen, blijft niemand onopgemerkt in ‘Insidious: Chapter 2’, het vervolg op het sidderende ‘Insidious’ uit 2010.

Als Dalton, de zoon van Josh en Renai, na de verhuizing nog steeds geteisterd wordt door nachtelijke bezoeken van geesten, is de maat vol voor zijn moeder. De verhuizing naar het ouderlijk huis van Josh zou de ommekeer moeten betekenen voor het gezin, maar ook nu zijn ze niet veilig voor de kwelgeesten. Om het kwaad te stoppen, moet er gegraven worden in de familie geschiedenis van Josh Lambert. De onnatuurlijke dood van Elise, het medium dat overleed tijdens een vorige sessie met de familie Lambert, wordt ondertussen onderzocht door de politie en zij verdenken Josh van moord.

Vijfentwintig jaar daarvoor had Elise zo’n zelfde sessie met de jonge Josh. Samen met haar kompaan Carl probeert ze de jongen onder hypnose te laten verklaren wie de geest is die hem zo teistert. Tijdens de séance met Carl wordt duidelijk dat de kindversie van Josh probeert te helpen in het vagevuur. De zoektocht leidt de helderzienden naar een oud ziekenhuis, waar de moeder van Josh in de jaren 80 werkzaam was op de psychiatrische afdeling. Een patiënt van haar, Parker Crane, pleegde zelfmoord in het ziekenhuis. Carl, nu een man van middelbare leeftijd gaat samen met zijn onderzoeksteam spitten in het verleden van de psychopaat en brengt de duistere jeugd en angstaanjagende daden van Parker Crane aan het licht. Dat deze wending enorme impact gaat hebben voor de in de tussenwereld dolende Josh, laat zich raden.

Een bezeten huisvader, gefluister tussen de kleding in een openstaande inloopkast, krassende duivelse stemmen door de blikjes telefoon en het bezoeken van een vervallen ziekenhuis in het donker. Pure ingrediënten voor een klassiek horrorverhaal, moet regisseur James Wan (‘Saw’) gedacht hebben. Zijn ouderwetse benadering van het horrorgenre blinkt niet uit in overdreven macabere personages zoals in Wans andere recente productie ‘The Conjuring’, maar door slim gebruik maken van snerpende violen en de schijn van de aanwezigheid van dolende geesten, wat dan ook volstaat. ‘Insidious: Chapter 2’ is overladen met scènes waar de haartjes in je nek recht van overeind gaan staan. Zeker als het zoontje van het gezin zijn oma bij het slapen gaan toefluistert dat er een vrouw achter haar staat. Dat het speelgoed en de piano in huis ook een eigen leven leidt, draagt absoluut bij aan het op handen zijnde boosaardige onheil.

Patrick Wilson, ook te zien in ‘The Conjuring’, pakt zijn rol van Josh Lambert op waar hij gebleven was in deel een en diept zijn demonische karakter op een overtuigende manier verder uit. Rose Byrne (‘I Give It A Year’) heeft een naïeve rol toebedeeld gekregen, want zij als moeder Renai had op haar vingers kunnen natellen dat haar man niet dezelfde lieve huisvader is na alles wat er gebeurt. Dat is ook precies waar de film tekort schiet. De geloofwaardigheid van het ronddolen in een duivelse schemerwereld was in het eerste deel bijna tastbaar. Josh als ervaringsdeskundige zou gelijk moeten weten waar hij moet zoeken naar antwoorden in het vagevuur. Helaas is het James Wan niet helemaal gelukt om op traditionele wijze voort te borduren op het succes van ‘Insidious’ uit 2010.

Lisette van der Meij

Waardering: 3

Bioscooprelease: 24 oktober 2013
VOD-release: 5 maart 2014
DVD- en blu-ray-release: 5 maart 2014