Insidious: The Red Door (2023)

Recensie Insidious: The Red Door CinemagazineRegie: Patrick Wilson | 107 minuten | horror | Acteurs: Ty Simpkins, Patrick Wilson, Rose Byrne, Sinclair Daniel, Hiam Abbass, Andrew Astor, Juliana Davies, Steve Coulter, Peter Dager, Justin Sturgis, Joseph Bishara, David Call, Stephen Gray, Robin S. Walker, Leigh Whannell, Angus Sampson, Lin Shaye, Bridget Kim, Logan Wilson, Kasjan Wilson

Of ‘Insidious: The Red Door’ de primeur heeft, durft ondergetekende niet te beweren, maar wat hij wel kan stellen is dat dit een gezellige horrorfilm is. Gezellig in de zin van gemoedelijk, niet erg spannend maar wel altijd leuk om naar te kijken!

De spanningsboog wordt in deze film op de meest vreemde momenten doorgesneden door melige scènes die uit een compleet andere film lijken te komen. Wonderbaarlijk genoeg werkten deze scènes wel, maar zijn ze niet spanning verhogend. De personages worden door deze komische situaties menselijker en daardoor meer inleefbaar.

In ‘Insidious: The Red Door’ keert de familie Lambert terug. Om voorgoed van hun demonen af te komen moeten vader Josh (de altijd betrouwbare Patrick Wilson) en de inmiddels studerende Dalton (Ty Simpkins) dieper dan ooit Het Verder in. Voordat vader en zoon hun demonen tegemoet gaan, moeten zij zaken uit het verleden onder ogen komen. Hun onderlinge band is niet al te best en als Dalton gaat studeren, gaat het mis.

Wilson neemt niet alleen voor, maar ook achter de camera de hoofdrol op zich. ‘Insidious: The Red Door’ is het regiedebuut van de acteur en dat is merkbaar. Een meer ervaren cineast had het script beter uitgeplozen en voor een meer geoliede vertelstijl gekozen. Soms lijkt het alsof deze film niet weet wat het wil zijn: een griezelfilm, drama of een komedie. Deze mengeling van stijlen komt niet altijd goed uit de verf, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat deze film blijft verrassen.

Sinclair Daniel speelt de kamergenoot van Dalton, maar ze is duidelijk als comic relief ingezet. Als de actrice in beeld is, trekt ze de hele film naar zich toe met haar energie en verandert deze thriller in een komedie. Ze kan wel degelijk serieuze momenten aan, maar die zijn schaars. Naast deze luchtige momenten zijn er ook serieuze passages waarin Josh en Renai (Rose Byrne) hun gebroken huwelijk proberen te lijmen en terugkijken op de impact die de demon op hun huwelijk had. Horror, humor en drama worden continu door elkaar geschud. Spannend is deze film niet.

Fans van de ‘Insidious’ franchise zullen het tof vinden om hu oude helden in dit – beoogde – slotstuk te zien. Terecht: de cast heeft er zin in. Het heeft een gezellige reünie opgeleverd en geen nagelbijtende thriller.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

Bioscooprelease: 6 juli 2023
VOD-release: 25 september 2023 (Pathé Thuis)