InSight (2011)

Regie: Richard Gabai | 88 minuten | drama, thriller | Acteurs: Sean Patrick Flanery, Natalie Zea, Angeline-Rose Troy, Adam Baldwin, Thomas Ian Nicholas, Veronica Cartwright, Christopher Lloyd, Juliet Landau, Max Perlich, Lesley-Ann Brandt, Matt Knudsen, Rick Overton, Daniel Roebuck, Rance Howard, Jamie Wozny, Lonnie Henderson, Brent Pope, Tim Abell, Melissa McCarty, Ron R. Anantavara, Diana Busuioc

Hoe betrouwbaar is ons eigen brein? Verpleegster Kaitlyn (Natalie Zea) weet zéker dat het vrouwelijke slachtoffer van een brute steekpartij vlak voor haar overlijden op de spoedeisende hulp tegen haar gesproken heeft. Maar volgens Kaitlyns collega’s was het slachtoffer al gestorven voor ze het ziekenhuis werd binnengereden. Kaitlyn blijft echter volkomen overtuigd van haar eigen waarneming. Als ze bovendien herinneringen aan de moord krijgt, alsof ze zelf het slachtoffer was, besluit ze niet zichzelf te laten nakijken, maar lekker op onderzoek uit te gaan.

Kaitlyns navorsingen brengen haar uiteindelijk in contact met rechercheur Peter Rafferty (Sean Patrick Flannery), die geïntrigeerd raakt door haar verbetenheid in de zaak. Zoals dat gemakshalve gaat in dergelijke situaties op film, voelen de twee zich al gauw tot elkaar aangetrokken. Zo raakt ook Rafferty zijn gezonde verstand een beetje kwijt, wat handig is voor de plot, want voor een rechercheur maakt hij soms wel erg vreemde beslissingen. Maar misschien komt dat ook wel doordat er zo weinig licht is in zijn kantoor. Je gaat je echt afvragen waar de cinematograaf was met zijn gedachten.

Terwijl Rafferty desondanks probeert de zaak zo nuchter mogelijk te benaderen, vereenzelvigt Kaitlyn zich steeds meer met het slachtoffer. Ze gaat zelfs zo ver dat ze sessies begint te volgen bij dezelfde psychiater (gespeeld door Adam Baldwin) als de overledene. Langzaam maar zeker begint het bij de kijker te dagen dat deze dame eigenlijk niet helemaal spoort. Maar het aardige aan de film is dat het lang duurt voordat je er de vinger op kunt leggen wat er nou precies niet klopt. Waar ‘InSight’ bij een oppervlakkige bezichtiging lijkt te grossieren in clichés, blijkt bij nader inzien dat er vaker dan eens juist een spelletje mee gespeeld wordt.

Toch komen lang niet alle pogingen om de film te onderscheiden van de massa uit de verf. Wie het verhaal al te nauwkeurig neemt, zal sowieso weinig lol beleven aan ‘InSight’. Hier en daar moet je stevig een oogje dichtknijpen als de scenarioschrijvers weer eens uit de bocht vliegen. Als je dat doet, hou je echter best een onderhoudende film over. Met een paar interessante verrassingen en aardige bijrollen van onder anderen Christopher Lloyd en de al genoemde Adam Baldwin. In vaardiger handen had ‘InSight’ ongetwijfeld meer potentieel kunnen verwezenlijken. Maar voor een film van Richard Gabai (onder andere ‘Kickboxing Academy’ en ‘Virgin High’) is hij eigenlijk nog verrassend goed.

Wouter de Boer

‘InSight’  verschijnt donderdag 15 november 2012 op DVD en is vanaf dinsdag 16 oktober 2012 te huur.