Intruders (2011)

Regie: Juan Carlos Fresnadillo | 95 minuten | horror, thriller | Acteurs: Carice van Houten, Clive Owen, Daniel Brühl, Ella Purnell, Kerry Fox, Pilar López de Ayala, Ella Hunt, Lolita Chakrabarti, Imogen Gray, Mark Wingett, Izán Corchero, Héctor Alterio, Adam Leese, Craig Stevenson, Raymond Waring, Matthew Hodgkin

Twee kinderen die ’s nachts bezoek krijgen van een gelaatloze entiteit, die erop uit is hun gezicht te stelen. Voel je de neiging al om onder je bed te kijken? Vooral doen, want de oude sok die je er vindt levert waarschijnlijk meer plezier op dan het slaapverwekkende ‘Intruders’.

De film begint met het om zeep helpen van iedere vorm van subtiliteit door direct te beginnen met een van aanzwellende violen doordrenkte actiescène, waarin een van de twee kinderen het aan de stok krijgt met ‘Hollowface’ (de naam die de schrijvers aan hun monster hebben gegeven). Deze Hollowface loopt rond in een lange cape die zijn verschijning verhult, maar hem tegelijkertijd meer een armzalig dan angstaanjagend aanzien geeft. Enfin, Hollowface verschijnt in de slaapkamer van het jongetje en wat volgt is een worsteling tussen moeder en monster die moeiteloos tot enkele minuten wordt opgerekt en bol staat van de overdonderende geluidseffecten. Al vlug bekruipt je het gevoel dat je hier niet zozeer te maken hebt met een enge geestverschijning, maar met een potje knokken zoals je dat gewend bent van Freddy, Jason of iedere andere slasher. Zeer tastbaar dus en zonder enige vorm van illusie.

Nog even is daar de hoop dat het hier ook echt een valse start betreft wanneer het tempo van de film na deze scène aanzienlijk vertraagt. Op dat moment ben je nog geneigd om de producent zijn knieval voor de studiobazen te vergeven. Die lui hebben immers toch de taak hun films geschikt te maken voor het popcorn-vretende publiek dat een aandachtsspanne van slechts enkele seconden heeft. Dan wil een beetje rammen met harde geluidseffecten altijd wel werken om de aandacht te grijpen.

Het blijkt echter niet zo en keer op keer wordt Hollowface neergezet als een slechte inbreker. Iemand die met veel bombarie het huis binnenkomt en die vervolgens hardhandig door pappa van de trap wordt gegooid, terwijl de golden retriever van het gezin in zijn been hangt. Sterker nog, deze ‘geestverschijning’ slaagt er zelfs in om de alarminstallatie (!) van het geterroriseerde gezin af te laten gaan. Hollowface is daarmee weinig ongrijpbaar en weet ook weinig angst op te roepen. Dan hebben die Aziaten het toch beter bekeken met klassiekers als ‘Ring’ en ‘The Grudge’: onaantastbare geesten die juist vanwege hun ongrijpbare en constante dreiging onder je huid gaan zitten. Zo niet Hollowface, die bij gebrek aan eigen voorzichtigheid ook nog eens ruimschoots wordt aangekondigd door de doordenderende orkesten op de soundtrack.

Wellicht nog enige lof voor Carice van Houten dan? Ook niet echt. Hoewel het leuk is om haar in een internationale productie te zien lijkt de rol van huismoeder haar niet echt te passen. Zij speelt weliswaar een moeder die een wat apathische band lijkt te hebben met haar dochter, maar zelfs dat kan niet verhullen dat de rol van tuttige huisvrouw van middelbare leeftijd niet past bij de jeugdigheid van iemand als Van Houten.

Was er nog iets? Oh ja! De film heeft een twist, maar eentje die sterk doet denken aan een slechte detective: zo eentje waarbij de dader iemand blijkt te zijn die je de hele film lang niet hebt gezien. Je had het allang kunnen weten, ware het niet dat iemand zijn verdomde best heeft gedaan om alle aanwijzigingen uit het script te schrappen. Kortom: zorg dat deze film je dvd-speler niet binnendringt en ga maar mooi ‘Zwartboek’ of ‘Minoes’ nog een keer kijken.

Sander Colin

‘Intruders’ verschijnt woensdag 16 mei op DVD en blu-ray.