Invasion Planet Earth (2019)

Recensie Invasion Planet Earth CinemagazineRegie: Simon Cox | 98 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Simon Haycock, Lucy Drive, Julie Hoult, Danny Steele, Sophie Anderson, Jon Campling, Toyah Willcox, Michael Bott, Kate Davies-Speak, Julian Boote, Ian Brooker, John Dyer, Nina Stratford, Ben Shockley, Craig Rogers, Cameron Moon, Koral Niel, Philip Jennings, Amira Whitaker, Roger Harding

Buitenaards leven met kwaad in de zin, is een geliefd onderwerp voor miljoenen sciencefictionfilms. Zo ook in ‘Invasion Planet Earth’. Het gevaar komt in dit geval van onverwachte hoek, want het zijn niet zozeer de aliens die in beeld komen maar de makers van deze film waar je echt bang voor moet zijn. Ze snoepen namelijk zonder enige schroom anderhalf uur van je leven af. Tijd die je nooit meer terug krijgt en die gevuld wordt met krukkig acteerwerk en tenenkrommende one liners. Beschouw de recensent van deze film in dit geval maar als de held die de aarde moet beschermen tegen dreigend gevaar. De criticus werpt zich op als beschermheer en offert zijn kostbare tijd op om anderen voor deze pijnlijke cinematografische exercitie te behoeden. Iemand moet het doen!

In ‘Invasion Planet Earth’ wordt onze aardkloot aangevallen door buitenaards gevaar. Terwijl de mensheid zich wapent tegen deze boosaardige ruimtewezens, worstelen de hoofdpersonen uit deze film met andere zaken. Zo is Thomas Dunn zijn vertrouwen in de religie verloren, na de dood van zijn dochter. Komt dat nog wel goed?

‘Invasion Planet Earth’ is een schokkend slechte film waar het amateurisme vanaf druipt. Het camerawerk is ontzettend fantasieloos (vooral lange shots en veel clichématige opstellingen waarin mensen met de rug naar elkaar toe praten). Het acteerwerk is houterig en gevoelloos. Je ziet mensen hun teksten oplepelen. Er wordt helder gearticuleerd, waardoor elke vorm van emotie verdwijnt. De dialogen zijn tenenkrommend (“Je kunt mij niet begrijpen. Niemand doet dat”) en de decors statisch. Je inleven in de personages is vrijwel onmogelijk.

Alle scènes heb je in een andere film al eens gezien. De rouwende man op het kerkhof, het gesprek met de boze en zich onbegrepen voelende puberdochter, de twee juffen die over hun privéleven praten in de kantine: deze film van Simon Cox is een aaneenschakeling van uitgekauwde passages.

Als er na lange tijd dan eindelijk de aliens opduiken, verandert de film in een CGI-festijn. Als er iets is dat ‘Invasion Planet Earth’ bewijst, dan is het dat er ergere dingen zijn dan een invasie van kwaadwillende aliens. Zij gaan voor de snelle kill, terwijl deze film voor een langzame pijnlijke kwelling gaat. Deze anderhalve uur van je leven krijg je nooit meer terug. Daarnaast zul je altijd gekweld worden door herinneringen aan deze mislukte scifi-film die zo saai en suf is dat het pijn doet.

Frank v.d. Ven

Waardering: 0.5

VOD-release: 6 augustus 2020
DVD-release: 6 augustus 2020