Invincible (2006)

Regie: Ericson Core | 105 minuten | drama, biografie, sport | Acteurs: Mark Wahlberg, Greg Kinnear, Elizabeth Banks, Kevin Conway, Michael Rispoli, Kirk Acevedo, Dov Davidoff, Michael Kelly, Sal Darigo, Nicoye Banks, Turron Kofi Alleyne, Cosmo DeMatteo, Stink Fisher, Michael Mulheren, Michael Nouri, Jack Kehler, Lola Glaudini, Paige Turco, Tristan Phillips, Morgan Turner, Lynn Cohen, James Murtaugh, Dominick Cicco, Randy Couture, Earle Masciulli, Jeffrey Lee Gibson, Patrick M. Walsh, Rick Reilly, Franklin Ojeda Smith, Patrick McDade, Frederick Strother, Timothy F. Crowley, Brian Hayes Currie, Kerry Shawn Duffy

1976 was een goed jaar voor de stad Philadelphia. De film ‘Rocky’ kwam uit, over een derderangs bokser uit Philadelphia met een uitzichtloos leven, die vecht en uiteindelijk overwint. Dat jaar kreeg de 30-jarige barman/leraar Vincent Papale een plek in het NFL team The Philadelphia Eagles. Nog een bijzonder overwinningsverhaal, geen wonder dat Papale’s bijnaam Rocky is. Dat een underdog (een van hen) mocht uitkomen voor hun geliefde Eagles gaf de arbeidersklasse van Philadelphia toentertijd hoop. De Disney film ‘Invincible’ is een eerbetoon aan een van de stads meest geliefde helden.

Papale speelde trouwens drie seizoenen (1976-1979) voor The Eagles, tot een schouderblessure hem dwong te stoppen. Hij werkte mee aan de film en was zeer blij met de keuze van Mark Wahlberg als hoofdrolspeler. Goede casting want Wahlberg kan probleemloos een gewone arbeidersjongen spelen. Hij is ook atletisch genoeg, alleen is de echte Papale wat langer dan de acteur. Greg Kinnear mag de rol van coach Dick Vermeil voor zijn rekening nemen. Hij schijnt de coach zeer goed te imiteren. De film toont direct het harde bestaan van Vince en zijn omgeving. Er is nauwelijks werk en weinig kans op een beter bestaan. Dit wordt mooi weergegeven door het bruine kleurgebruik. Zijn vrouw verlaat hem op een dag (een rolletje van Lola Glaudini, Elle uit de tv-serie ‘Criminal Minds’). Football wedstrijden van The Eagles kijken is een lichtpuntje, Vince is een fan in hart en nieren. Helaas speelt het team al twee jaar prut.

Vanaf de start ligt de focus op de open try-out van The Eagles. Het is één rechte lijn naar het succes van Vince. De verhaallijn van Janet (Elizabeth Banks) met wie Papale later trouwde wordt nauwelijks uitgewerkt. Jammer want Banks speelt hier leuk. Het gekozen einde is ook niet echt een lekkere afsluiter. Er had meer stof om dit succesverhaal mogen zitten. Het is allemaal heel voorspelbaar. ‘Invincible’ is ook een behoorlijk pretentieuze titel. Gelukkig maken de combinatie van een waargebeurd verhaal en Wahlberg’s performance het makkelijk om je in te leven. De football scènes op straat en in het stadion zijn goed gedaan. Wat een gewelddadige sport is football toch. Wahlberg deed trouwens veel stunts zelf.

De boodschap van de film en het verhaal van Papale is inspirerend. Nooit je droom opgeven, ook al zijn de kansen nog zo klein. Plot is mager, maar kleur, decor, muziek en cast zorgen dat de film een aangename, authentieke sfeer uitademt. Er zijn zeker sterkere sportfilms gemaakt, maar deze biedt je zo’n anderhalf uur wel wat filmplezier.

Sarita Koendjbiharie