Irgendwann werden wir uns alles erzählen (2023)

Recensie Irgendwann werden wir uns alles erzählen CinemagazineRegie: Emily Atef | 129 minuten | drama | Acteurs: Marlene Burow, Felix Kramer, Cedric Eich, Silke Bodenbender, Florian Panzner, Jördis Triebel, Christian Erdmann, Christine Schorn, Axel Werner, Victoria Mayer, Petra Kalkutschke, Anni Kaltwasser, Stephanie Petrowitz, Tom Quaas, Peter Rauch, Peter Schneider, German von Beug

‘Irgendwann werden wir uns alles erzählen’ (2023) van Emily Atef speelt zich af in voormalig Oost-Duitsland, vlak na de val van de Muur. De 18-jarige Maria (Marlene Burow) woont in bij het boerengezin Brendel. De spijbelgrage boekenwurm heeft een relatie met Johannes (Cedric Eich), de zachtaardige zoon van het gezin. Op een dag begeeft Maria zich op het terrein van de alleenwonende buurman Henner (Felix Kramer), die de reputatie heeft van vrouwen te houden. Zijn honden stormen op haar af, waarna Henner zijn dieren terugroept en Maria (op vrij handtastelijke wijze) kalmeert.

Het is het begin van een allesverslindende aantrekkingskracht, die pas echt ontspoort als de twee elkaar later nog eens treffen. Maria gaat mee naar de boerderij van Henner, die met de uitspraak “Nu heb ik je gevangen en in mijn hol gesleept” aankondigt niet de tederste minnaar ooit te zijn. Maar Maria is best in voor een ruwe vrijpartij, waardoor ze met kneuzingen terug moet naar de Brendels, die juist een emotionele hereniging vieren met familie uit het Westen. Zal Maria haar escapade met de buurman verborgen kunnen houden?

‘Niet door die poort!’ Dat wil je Maria toeschreeuwen, als ze op het punt staat om ‘het hol’ van Henner te betreden. Ze doet het toch. Eenmaal binnen volgt er een verleidingsspel, dat naar het potsierlijke neigt. Dat ligt voornamelijk aan Henners rol, waarin Felix Kramer niet lekker uit de verf komt. Er is meer nodig dan een donkere blik en norse zwijgzaamheid, om woest onweerstaanbaar over te komen.

Ben je bereid om de chemie te geloven, dan krijg je wel voldoende amusement. Spanning rondom de verborgen affaire is er zeker, en de rol van Maria maakt veel goed. Marlene Burow slingert overtuigend heen en weer tussen ongeremde passie voor Henner en loyaliteit aan de sympathieke Brendels. Op de achtergrond nog schilderachtige landschappen en wolkenluchten, eigenlijk mag je niet klagen.

Hoewel, bezwaar kun je natuurlijk hebben tegen de gekunstelde dialogen van de Brendels en de westerlingen die op bezoek zijn. Deze lijken vooral bedoeld om de toeschouwer te onderwijzen over de historische achtergrond en voegen weinig toe aan de verhaalstructuur.

‘Irgendwann werden wir uns alles erzählen’ is een amusant drama, als je bereid bent om de weinig geslaagde mannelijke hoofdrol te aanvaarden. De heimelijke verhouding tussen de brute buurman Henner en het dolende buurmeisje Maria levert een lekkere spanning op. Hulde aan Marlene Burow, die met haar vertolking van Maria de film verder in balans brengt.

Ester Šorm

Waardering: 3

Bioscooprelease: 14 september 2023
VOD-release: 19 december 2023
DVD-release: 19 december 2023