Iron Maiden: Flight 666 (2009)

Regie: Sam Dunn, Scot McFadyen | 112 minuten | muziek, documentaire | Acteurs: Steve Harris, Bruce Dickinson, Janick Gers, Nicko McBrain, Dave Murray, Adrian Smith, Rod Smallwood, Vinny Appice, Pat Cash, Ronnie James Dio, Tom Morello, Kerry King, Andreas Kisser, Derrick Green, Lars Ulrich, Lauren Harris

Met ‘Iron Maiden: Flight 666′ gunt Iron Maiden voor het eerst in de tourgeschiedenis van de band de kijker een blik achter de schermen. Dit blijkt met enig wantrouwen te worden toegelaten. Op voorhand lijken ze al spijt te hebben van deze beslissing, maar waarvoor de twijfels bestaan blijkt niet uit de documentaire. De heren blijken stuk voor stuk brave gezinsmensen. Een potje tennis, een partijtje golf of het bezoeken van lokale bezienswaardigheden behoren tot het tijdverdrijf tussen de optredens door. Geen wilde uit de hand gelopen feesten. Alles draait om de muziek en de fans.

In een zelf in elkaar geknutselde Ed Force One vliegen zij samen met de crew en Bruce aan de stuurknuppel als één grote happy family de wereld rond. Het maakt niet uit of zij nu in India, Australië, Japan, Mexico, Zuid-Amerika, Canada of de Verenigde Staten optreden: overal zijn overenthousiaste Maidenfans. Het feit dat zij landen aandoen waar men nog nooit een optreden van een buitenlandse act heeft mogen aanschouwen, is natuurlijk makkelijk scoren. Ook het geven van concerten op plaatsen waar je al twintig jaar niet bent geweest is vanzelfsprekend een inkoppertje en de tour oogt dan ook als een slimme marketingtruc. Zeker wanneer je de setlist, die louter en alleen uit klassiekers bestaat, in ogenschouw neemt. Dat de band op dit punt een vooruitziende blik had, blijkt uit de uitleg van gitarist Adrian Smith. Hij geeft aan in de documentaire dat de tour vooral bedoeld is voor de nieuwe generatie fans, die deze nummers nog nooit live gehoord hebben.

Filmmakers Sam Dunn en Scot McFadyen (bekend van metaldocu’s ‘Global Metal’ (2008) en ‘Metal: A Headbanger’s Journey’ (2005)) hebben de beelden op vakkundige wijze geproduceerd en gemonteerd, waarbij een perfecte balans tussen interviews en muziek is gevonden. Hierdoor verveelt de film niet en valt er genoeg te genieten. Of de fans van het eerste uur dit echter een waardevolle aanvulling vinden op hun collectie valt te betwijfelen. De songs zijn allemaal al eens de revue gepasseerd in een eerdere liveregistratie en diepgaande interviews of openhartige uitspraken ontbreken, waardoor de film inhoudelijk tekortschiet.

Lodi Meijer