Is It Just Me? (2010)

Regie: J.C. Calciano | 90 minuten | drama, komedie | Acteurs: Nicholas Downs, David Loren, Adam Huss, Michelle Laurent, Michael Donahue, Bob Rumnock, Bruce Gray, Christopher King, Keith Roenke, Bryce Blais, Christopher Tisa    

Als we moeten geloven wat ‘Is It Just Me?’ probeert te vertellen is het voor homoseksuele jongemannen erg moeilijk om een langdurige relatie te krijgen. In ieder geval in L.A., waar men er in de homoscene vooral op one night stands uit is en waar uiterlijk het enige is dat telt. Hoofdrolspeler Blaine (Nicholas Downs) heeft het er moeilijk mee. In tegenstelling tot zijn woest aantrekkelijke roommate Cameron (Adam Huss), die werkt als acteur in gay films en in een Gogobar danst en die de ene na de andere jongen versiert om ze de volgende dag net zo hard weer te dumpen, zoekt hij iets voor op de lange termijn. En dat valt niet mee als je onzeker en verlegen bent en kampt met een negatief zelfbeeld.

Wanneer Blaine op een avond op een homo-datingsite zit, staat zijn hoofd er eigenlijk niet naar, maar toch raakt hij aan het chatten met iemand die de moeite waard blijkt te zijn. Deze Xander (David Loren) is namelijk net als hij niet direct uit op een avontuurtje, maar blijkt serieus en eerder geïnteresseerd in vriendschap, omdat hij net in Los Angeles is komen wonen. De jongens spreken af met elkaar te bellen en voor ze het weten is er zes uur voorbij en hebben ze elkaar niet alleen goed leren kennen, ze blijken eveneens dezelfde smaak te hebben op het gebied van muziek en film. Ook de volgende avond brengen ze door aan de telefoon. Ze komen overeen elkaar de dag er op te ontmoeten, maar wanneer Blaine uit wil loggen ziet hij tot zijn schrik dat hij op het account van Cameron is ingelogd. Dat betekent dus dat Xander denkt dat hij er uit ziet als zijn knappe huisgenoot. In plaats van hem terug te bellen en hem het misverstand uit te leggen, ziet Blaine geen andere uitweg dan Cameron mee te vragen op het afspraakje en zich als hem voor te doen…

Deze ongeloofwaardige premisse mag misschien even leuk en interessant zijn, om dit misverstand op te rekken om de hele speelduur mee te vullen, dat is te veel gevraagd. Dat bleek ook al uit ‘The Truth about Cats & Dogs’, die een soortgelijk uitgangspunt kent. Cameron is namelijk zijn onuitstaanbare zelf, en doet nauwelijks moeite de schijn op te houden dat hij Blaine is. Dat Xander niet direct de stem herkent van de jongen waarmee hij twee avonden achtereen tot in het holst van de nacht gekletst heeft, is nog tot daaraan toe, maar het grootste manco in de plot is waarom Blaine niet direct open kaart speelt.

Hoe onwaarschijnlijk het scenario ook is, ‘Is It Just Me?’ kijkt dankzij de redelijke acteerprestaties en de soms aardige dialogen toch makkelijk weg. De twee hoofdpersonen verdienen onze sympathie en hoewel je de afloop kunt voorspellen, is er toch enige voldoening als het happy end volgt. Jammer alleen dat de overige personages zo cliché zijn: niet alleen Blaines huisgenoot Cameron, maar ook Xanders oudere homoseksuele huisbaas weet nergens te verrassen. Blaines heteroseksuele boezemvriendin is ook frustrerend afgezaagd. De film oogt verzorgd, ondanks het waarschijnlijk bescheiden budget. Omdat de schaarse grappen ook nog eens hun doel missen, scoort ‘Is It Just Me?’ geen voldoende, maar wie in de stemming is voor een niet al te diepgaande gay romcom, kan deze film best een kans geven.

Monica Meijer