Island of the Living Dead – L’isola dei morti viventi (2006)

Regie: Bruno Mattei | 91 minuten | horror, actie | Acteurs: Yvette Yzon, Gaetano Russo, Alvin Anson, Ydalia Suarez, Jim Gaines, Thomas Wallwort, Gary King Roberts, Curtis Carter, Miguel Franco, Arash Donadoni, Lilia Cuntapay, Xeah Rivera, Hervana Hernandez, Marilyn Picones

Deze ‘Island of the Living Dead (L’isola dei morti viventi) is de voorlaatste film van de binnen horrorkringen bekende regisseur Bruno Mattei. Bij het aanschouwen van de titel van Mattei’s film zal het geen verrassing zijn dat het om zombies op een eiland gaat. De zombies maken een gestrande groep zeelui het leven zuur met hun onverzadigbare vraatlust. Mattei houdt vast aan de traditionele manier van het ontstaan van zombies door de doden door voodoo tot leven te laten komen. De omgeving waarin het een en ander zich afspeelt is binnen het scala van zombieproducties een veel gebruikte en maar al te herkenbaar. Een afgelegen en onbekend eiland, er is geen ontsnapping mogelijk en hulp van buitenaf zit er ook niet in, een dichtbegroeide jungle met afgebrokkelde en her en der uit elkaar vallende ruïnes…. Het biedt mogelijkheden genoeg om de zombies uit de meest onmogelijke hoeken en gaten op te laten duiken en een potentiële dreiging binnen een maar al te sfeervolle achtergrond lijkt daarmee wel verzekerd.

Alleen doet de manier waarop het een en ander wordt ingevuld zo goed als alle horrorpotentie teniet. De zombies komen niet al te angstaanjagend over en de manier waarop diverse zombies bij hun strompelende en soms rochelende opkomst in beeld worden gebracht komt eerder lachwekkend over dan dat er ook maar een greintje bedoelde dreiging vanuit gaat. Ook de daaropvolgende zombiegeoriënteerde taferelen zijn niet erg schrikwekkend. Zeker, er zijn wat leuke beelden van strompelende zombies, er worden de nodige zombies afgeknald en voor de liefhebber komen er daarmee wat leuke beelden van in zombiekoppen inslaande kogels met de daarmee gepaard gaande bloederigheid voorbij. Maar veel verder dan dat gaat het allemaal niet. Ook het handelen van de zombies zelf schiet danig tekort.  Het door de zombieliefhebbers gewoonlijk zo gewaardeerde bloederige bijt-, trek- en scheurwerk van de opgestane doden blijft achterwege of wordt veelal met wat glimpen vooral gesuggereerd. En op de aard van de confrontaties zelf is her en der ook nogal wat op te merken, met als illustratief dieptepunt de scène waarin een van de gestrande zeelieden zichzelf letterlijk als een smakelijke snack aan de zombies aanbiedt. Verder lijkt de functie van diverse beelden enkel te zijn om de zombies in close-up in beeld te brengen en aldus maar al te duidelijk te maken hoe – niet, dus – eng de zombies wel niet zijn. Al met al niet erg  aansprekend dus voor de horror- en/of zombiefan.

Het meest betreurenswaardig opvallend zijn de pratende zombies die de eeuwen overleefd hebben en uitleg geven aan hun slachtoffers over wat er in vervlogen tijden met hen is gebeurd en wat de oorzaak is van de opgestane doden. Tja… origineel is het een en ander wat dit betreft wellicht enigszins te noemen, maar het zal voor de gemiddelde zombiefan toch niet direct tot een nominatie voor een originaliteitprijs leiden en ook niet direct als zodanig worden gewaardeerd. Verder zijn er de nodige gaten en onlogischheden in het verhaal, komen er aardig wat voorspelbaarheden voorbij, is er veel en regelmatig vrij doelloos heen en weer geren en zijn er wat overbodige verhaallijnen. Al met al zaken die, naast de al genoemde tekortkomingen, Mattei’s film niet al teveel goed doen.

Er is weinig verheffend acteerwerk verder. Het komt houterig, en tot in de onderlinge interactie van de groepsleden aan toe vaak niet bepaald natuurlijk of geloofwaardig over. Laat staan in de scènes met de zombies waarin er emoties van diverse aard moeten worden uitgestraald van angst en paniek tot aan verbetenheid en woede aan toe. Verder is met de diverse personages maar weinig medeleven mogelijk door de oppervlakkigheid van de diverse karakters. Het zijn stuk voor stuk figuren waarvan het de gemiddelde kijker worst zal wezen wie er aan de diverse zombies ten prooi zullen vallen. Het maakt deze ‘Island of the Living Dead’ tot een film waar niet al te veel positiefs over valt te melden en die niet bepaald tot een hoogvlieger binnen Mattei’s films is aan te merken. Vooral voor de Matteifans en de liefhebbers van zombietrashfilms.

Frans Buitendijk