Isolation (2005)

Regie: Billy O’Brien | 95 minuten | horror | Acteurs: Essie Davis, Sean Harris, Marcel Iures, Crispin Letts, John Lynch, Ruth Negga, Stanley Townsend

Een Iers-Engelse horrorfilm die zich afspeelt op een boerderij, het is weer eens wat anders dan Amerikaanse producties à la ‘Saw’ en ‘Hostel’. Dit is de debuutfilm van regisseur O’Brien en hij heeft gekozen voor een eenvoudig verhaal met slechts een paar acteurs dat zich afspeelt op slechts één locatie. Een horrorfilm is waarschijnlijk het eenvoudigste te maken; je neemt een paar acteurs, iets doodbedreigends; een virus, een zombieleger, een boosaardige alien of in dit geval een genetisch gemanipuleerd kalf (ja, echt waar) en een onheilspellende locatie. Je laat de acteurs onlogische keuzes maken voordat ze één voor één het loodje leggen en je speelt wat met spanning en suggestie door het kwaad niet al te duidelijk in breed te brengen. Je probeert de kijker te shockeren door bloed te laten spetteren en schrikmomenten in de film aan te brengen, je begeleidt het geheel met een duister muziekje om de spanning te verhogen en voilà, je hebt een horrorfilm gemaakt.

In ‘Isolation’ maken we kennis met Dan, een boer die op een afgelegen boerderij woont en die heeft toegestemd om één van zijn koeien te laten gebruiken voor een experiment. De lokale dierenarts is er bij betrokken en de wetenschapper die de proefneming opgezet heeft. Deze koe is zwanger van een kalf en als dit beest uiteindelijk geboren wordt blijkt die door het experiment ook zwanger te zijn van een aantal misvormde embryo’s. Eén van deze embryo’s ontsnapt en gaat op zoek naar gastheer om zo groter en sterker te worden. Er is ook nog een jong stel aanwezig dat kampeert net buiten het terrein van Dan en ook zij worden betrokken in dit verhaal.

‘Isolation’ slaagt gedeeltelijk in de opzet om een succesvolle horrorfilm te zijn en dit komt voornamelijk door het ietwat dwaze verhaal. Koeien zijn lieve, simpele beesten en het idee dat Bertha 32 een moorddadige embryo baart is erg vergezocht. Nu kan een vergezocht idee wel degelijk succesvol zijn in een horrorfilm, maar een gekke embryokoe die als een bezetene tussen de melkmachines en in de gierput op zoek is naar een slachtoffer is gewoon niet interessant genoeg voor een succesvol, eng verhaal.

Toch is ‘Isolation’ wel een aardige film, als je je even afzet van het bizarre idee is deze film wel het aanzien waard. De spanning wordt redelijk opgebouwd, vooral het begin is boeiend en de boerderij op het Ierse platteland, waar het natuurlijk regent, ziet er onheilspellend uit en roept inderdaad echt een algeheel gevoel van isolatie op. Gelukkig zien we het monstertje niet al te veel in beeld wat de spanning alleen maar ten goede komt en de muziek doet op de juiste manier zijn werk. Een nadeel is wel weer het beperkte aantal acteurs, de film speelt zich ook echt alleen maar af op deze boerderij en er had ook wel wat meer bloed mogen vloeien.

Een soort gekke-koeienziekte meets ‘Alien’ op de boerderie, het is inderdaad weer eens wat anders.

Hendrik Dijkhuis