It Follows (2014)

Regie: David Robert Mitchell | 97 minuten| horror | Acteurs: Keir Gilchrist, Carollette Phillips, Loren Bass, Olivia Lucardi, Lili Sepe, Maika Monroe, Jake Weary, Daniel Zovatto, Charles Gertner, Bailey Spry, Debbie Williams, Ruby Harris, Linda Boston, Leisa Pulido, D.J. Oliver

De beknopte titel van ‘It Follows’ zegt alles wat je moet weten over deze minimalistische horror. Waar je ook heengaat, “het” zal je volgen. Wat “het” precies is wordt niet zo snel duidelijk. Verwacht in ieder geval geen gekken met maskers, meisjes in witte gewaden of, ondanks de titel, psychopathische clowns.

Met een onbekende cast en een relatief laag budget ($2 miljoen) lagen de verwachtingen voor deze tweede film van scenarist/regisseur David Robert Mitchell waarschijnlijk niet zo hoog. De positieve kritieken en een succesvolle ronde op het filmfestivalcircuit hebben dit bijgesteld en nu mag het grote publiek hun oordeel vellen.

In de buitenwijken van Detroit genieten Jay (Maika Monroe) en haar vrienden van hun zorgeloze tienerbestaan. Maar een vrijpartij met nieuwe vriend Hugh (Jake Weary) zal haar leven voorgoed veranderen. De gebrabbelde waarschuwingen die Hugh gewelddadig aan Jay meegeeft zeggen in eerste instantie niks, totdat Jay merkt dat een gedaante haar stapvoets volgt waar ze ook is. Haar vrienden reageren uiteraard sceptisch, aangezien alleen zij de gedaante kan zien. Maar het duurt niet lang totdat ook zij inzien dat Jay niet gek is geworden. Maar nu is de vraag; doorgeven of blijven rennen?

David Robert Mitchell gebruikte nachtmerries uit zijn jeugd ter inspiratie voor ‘It Follows’ en dit blijkt een uiterst originele insteek te zijn. Hij heeft goed gekeken naar grootmeesters George Romero en John Carpenter en dit naar uitstekend naar de huidige tijdsgeest weten te vertalen. Zoals andere recente horrorfilms zoals ‘Sinister’ en ‘The Babadook’ is er hier meer sprake van een onderhuidse spanning. De schrikmomenten zijn wel aanwezig maar doordat het gevaar ieders gedaante kan aannemen blijf je continu het scherm scannen om te kijken of er niet iemand langzaam aan dichterbij komt. De voortbeweging van “het” is het best te vergelijken met het een vertraagd drafje van een catwalkmodel.

‘It Follows’ onderscheidt zich ook door de sterke elektronische soundtrack. De dromerige cinematografie staat in scherp contrast met de nachtmerrie die de hoofdrolspelers ondergaan, alsof Sofia Coppola zich op het horrorgenre heeft toegelegd. Volwassenen zijn weinig aanwezig, het verhaal centreert zich rond Jay en haar vriendengroep. Dit versterkt het afgezonderde gevoel. Verder wordt er totaal niet ingegaan op wat het kan zijn of waar het vandaan komt. Dit voelt als een frisse wind in een genre waar het oorsprongsverhaal te vaak de overhand neemt. Maar dat er niet mee te sollen valt, wordt gedurende de bondige speelduur steeds duidelijker.

De term SOA krijgt door ‘It Follows’ een totaal nieuwe dimensie. Wie op zoek is naar een onconventionele horrorfilm die niet alleen interessant is voor de genreliefhebber, is bij ‘It Follows’ aan het juiste adres. Een originele insteek gecombineerd met een sterke soundtrack en een mooi staaltje filmwerk maken dit een genot voor elke filmliefhebber. Na het zien ‘It Follows’ denk je wel twee keer na over de volgende one night stand.

Scott van der Winden

Waardering: 4

Bioscooprelease: 23 april 2015
DVD- en blu-ray-release: 1 september 2015