It Happened One Night (1934)

Regie: Frank Capra | 105 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Clark Gable, Claudette Colbert, Walter Connolly, Roscoe Karns, Jameson Thomas, Alan Hale, Arthur Hoyt, Blanche Friderici, Charles C. Wilson

De opkomst van de geluidsfilm begin jaren dertig van de vorige eeuw bracht behalve een technologische ook een creatieve revolutie met zich mee. De combinatie van slapstick en verbale humor zorgde, op de achtergrond van de economische en sociale depressie die Amerika in die tijd in zijn greep hield, voor het ontstaan van een nieuw genre, de screwball comedy. Centraal in dit soort films staat de battle of the sexes. Een man en een vrouw met een tegengesteld karakter die de hele film door elkaar naar het leven staan, maar stiekem toch ook wel dol op elkaar zijn. De film die het genre op de kaart zette was ‘It Happened One Night’ (1934), van regisseur Frank Capra, die daarmee definitief zijn naam vestigde. De film werd een daverend succes: ‘It Happened One Night’ won vijf Oscars in de belangrijkste categorieën en was een grote hit in de bioscopen. Veel van dat succes komt op het conto van de twee hoofdrolspelers, twee van de belangrijkste sterren uit de gouden jaren van Hollywood: Clark Gable en Claudette Colbert.

In deze komedie speelt Clark Gable de rol van Peter Warne, een grofgebekte reporter die de successen niet komen aanwaaien maar wie nooit bij de pakken neer gaat zitten. Hij is naarstig op zoek naar een goed verhaal. Het geluk lijkt eindelijk eens aan zijn zijde te zijn wanneer hij Ellie Andrews (Claudette Colbert) ontmoet, een miljonairsdochter die zonder erbij na te denken met een rijke playboy is getrouwd, tegen de zin van haar vader. Ze ontvlucht het ouderlijk huis en trekt naar New York om zich weer bij haar echtgenoot te voegen. Peter, die de exclusieve scoop al voor zich ziet, reist met haar mee. Hoewel de verwaande Ellie dat totaal niet ziet zitten, zit er niets anders voor haar op. Al bekvechtend trekt het stel langs de oostkust van de VS. Het zal niemand verbazen dat de vonken er binnen de kortste keren van afspringen.

‘It Happened One Night’ oogt ondanks zijn hoge leeftijd nog altijd fris en sprankelend. Dat is vooral te danken door het sublieme (samen-) spel van beide hoofdrolspelers. Van meet af aan is het duidelijk dat deze film draait om het samenkomen van Peter en Ellie, maar er zijn heel wat obstakels (en ego’s) te overwinnen voor het zo ver is. Gable is de macho flierefluiter, echter wel een met een hart van goud. Zijn razendsnelle babbel zou later de inspiratiebron zijn voor vele filmkarakters. Colbert is charmant en innemend. ‘It Happened One Night’ zit vol memorabele scènes waarin humor en seksuele spanning samenkomen. De meest legendarische is wellicht de scène die de ‘Walls of Jericho’ genoemd wordt, waarin een waslijn beiden van elkaar scheidt in een hotelkamer. De film is vakkundig in elkaar gezet door regisseur Frank Capra die het tempo er goed inhoudt. De dialogen zijn gevat, zeker als je bedenkt dat de film dateert uit 1934.

‘It Happened One Night’ won bij de Oscaruitreiking van 1934 de grand slam; de prijzen voor beste film, beste regie, beste script, beste mannelijke en beste vrouwelijk hoofdrol. Slechts twee films wisten dat kunstje te herhalen (‘One Flew over the Cuckoo’s Nest’ in 1975 en ‘The Silence of the Lambs’ in 1991). ‘It Happened One Night’ is een van de grappigste en meest charmante romantische komedies uit de gloriejaren van Hollywood. Een klassieker die je gezien móet hebben!

Patricia Smagge

Waardering: 4

Bioscooprelease: 16 november 1934