Italian Dream (2007)

Regie: Sandro Baldoni | 97 minuten | drama, komedie | Acteurs: Ivano Marescotti, Teco Celio, Silvia Cohen, Lenka Lanci

‘Italian Dream’ van regisseur Sandro Baldoni gaat over de veertigjarige Italiaan Antonio. Hij vertolkt de rol van Jan Modaal, een eenvoudige man, getrouwd, twee kinderen, niet exceptioneel aantrekkelijk, zonder buitengewone talenten. Wel droomt hij al jaren van het opbouwen van zijn eigen Italiaanse restaurant in Londen. De Britse hoofdstad staat voor de Italiaan – die aan het begin van zijn midlifecrisis lijkt te staan – synoniem voor succes en geluk. Reeds eerder beproefde hij er zijn geluk; wanneer ‘Italian Dream’ van start gaat, is hij net terug uit Londen en weer teruggekeerd bij zijn gezin. In Londen heeft hij in een hotel gewerkt en aan zijn kinderen vertelt hij vol trots over het feit dat hij de Koningin heeft geholpen. Een leuke scène, waarin direct duidelijk wordt met hoeveel korreltjes zout je Antonio moet nemen.

Op een ochtend, wanneer Antonio en zijn twee kinderen op weg naar school op een zebrapad lopen, worden ze bijna aangereden door een dure auto. Bestuurder van deze auto is een Indiër, getooid in een opvallende oranje tulband. Er zit bijna exact zo’n zelfde persoon in het voertuig en na een dreigende situatie, waarin Antonio probeert zijn recht te halen, gaat het drietal verder richting school. Wat Antonio niet weet is dat de twee Indiërs en de man wiens auto het was, hem volgen. Lang duurt Antonio’s onwetendheid echter niet, hij krijgt al gauw – terecht – het gevoel dat hij gestalkt wordt. Dit resulteert in een paranoïde gevoel bij de man, maar ook het publiek voelt zich ongemakkelijk bij de onheilspellende figuren die onze hoofdpersoon blijven volgen. Baldoni, die naast de regie, ook het scenario voor zijn film schreef, weet de kijker regelmatig op het verkeerde been te zetten, omdat de intenties van Raniero, de stalker, lang in het ongewis blijven. Maar zelfs als deze zijn bedoelingen duidelijk maakt, weten we nog niet wat we hiermee aan moeten, omdat het niet zeker is of Raniero wel helemaal zuiver op de graat is.

Ook al zijn er maar een handjevol personages waar het in ‘Italian Dream’ om draait, niet al deze figuren komen goed uit de verf. We komen eigenlijk bar weinig te weten over Raniero, terwijl hij eigenlijk de stuwende kracht achter het verhaal is. Ook Antonio’s vrouw blijft een mysterie: we zien dat ze graag tekent en baalt van haar baan in een winkel en van haar nietsnut van een man, maar daar blijft het eigenlijk bij. Dit heeft als gevolg dat de acteerprestaties van Ivano Marescotti het meest indruk maken, hij gaat volledig los als Antonio en hij weet perfect de diverse gemoedstoestanden van zijn karakter weer te geven. Hoewel hij niet per se een sympathiek karakter is, weet hij de kijker wel aan zich te binden.

De film heeft een prettige tempo. Het mysterieuze sfeertje houdt het publiek geboeid. Wat Baldoni goed heeft gedaan is het steeds terug laten komen van bepaalde uitspraken, dingen en dieren. Dit heeft in enkele gevallen een zeer komische uitwerking en blijkt zelfs van levensbelang te zijn. Het eind zie je op een moment ver in de film wel aankomen, maar daarvoor heeft Baldoni je al een aantal keren weten te verrassen.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Speciale vertoning: New Italian Cinema Events 2008