It’s a Disaster (2012)

Regie: Todd Berger | 85 minuten | komedie | Acteurs: Julia Stiles, David Cross, America Ferrera, Erinn Hayes, Rachel Boston, Jesse Draper, Todd Berger, Rob McGillivray, Kevin M. Brennan, Jeff Grace, Blaise Miller, Helena Wei, Will Coleman, Jared Sosa

Iedereen heeft ze wel eens, sociale afspraken waar je eigenlijk geen zin in hebt. In ‘It’s a Disaster’ heeft ook niemand zin in de ‘couples brunch’, maar achteraf blijkt dat ze alle redenen hadden om ertegen op te zien. Terwijl alles op tafel wordt gezet komen al de eerste ruzietjes boven water drijven, en al snel blijkt dat de gastvrouw en –man gaan scheiden. Dit nieuws slaat in als een bom, maar als de buurman even langskomt, valt er een échte bom. De buurman komt in oranje pak binnen, met gasmasker en al. Of ze nog een batterij hebben voor zijn noodlantaarn. Bij de vraag waarom er een noodlantaarn nodig zou zijn, lacht hij. Hadden ze dan niet door dat er een terroristische aanslag is gepleegd op Amerika en dat ze het huis niet mogen verlaten?

Dan volgt veel shock, stress en een paniekerige zoektocht naar een radio en naar duct tape. De onderlinge relaties worden flink op de proef gesteld en komen in een nieuw daglicht te staan. In de laatste uren van het leven wordt nog eens goed overdacht of je wel of niet met iemand je leven door had willen brengen. Dan blijkt een scheiding misschien toch wat drastisch, en lijkt die uitgestelde bruiloft juist misschien toch niet zo’n goed idee.

Ze zitten met acht in het huis opgesloten, als we de twee die buitengesloten zijn niet meetellen. We volgen steeds een ander personage. We beginnen bij Tracy (Julia Stiles) die haar date mee heeft genomen naar de brunch. Zij en haar date, Glenn (David Cross) zijn de verpersoonlijking van ongemakkelijkheid, wat voor de kijker een feest van herkenning is. Met kleine miscommunicaties vallen de pijnlijke stiltes, en terwijl ze elkaar beter leren kennen wordt steeds duidelijker dat ze elkaar eigenlijk niet willen kennen. Deze twee personages zijn toch wel de leukste en minst stereotypische van de hele groep.

‘It’s a Disaster’ is een vermakelijke film. Aanvankelijk is het wat moeilijk om alle personages en hun relaties te onthouden en ligt het tempo wat laag. Het blijft wat lang hangen in het gekibbel dat bij vlagen wel grappig is, maar uiteindelijk weet regisseur Todd Berger de kijker te verrassen. Het eind is alleszins onverwacht, en op zijn minst on-Hollywoodachtig te noemen. Zoals Tracy aan het begin van de film al zegt, terwijl Glenn de (klassieke) muziek onverwachts afkapt, is het wel wat psychologisch onbevredigend. Het muziekgebruik is wel weer bijzonder; de muziek zojuist beschreven is niet de enige klassieke noot in de film. Het keert steeds terug als het ware een Leitmotif. Het geeft ‘It’s a Disaster’ een schijn van intellect, net als het thema pseudo-filosofisch is; daardoor kijkt het lekker weg, terwijl er ook een vonkje van dat verheven gevoel ontspringt dat men zou krijgen van het bezoeken van een opera of iets dergelijks.

Mirte Brethouwer

‘It’s a Disaster’ verschijnt donderdag 14 februari 2013 op DVD.