Jack and Jill vs. The World (2008)

Regie: Vanessa Parise | 89 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Freddie Prinze Jr., Taryn Manning, Vanessa Parise, Kelly Rowan, Peter Stebbings, Hannah Lochner, Robin Dunne, Charles Martin Smith, Robert Forster

Jack kent geen twijfels. Hij heeft zijn leven in het dure deel van New York volledig gestroomlijnd en dan kan er weinig gebeuren. Hij staat op, gaat douchen, trekt dure kleren aan, verlaat zijn dure appartement, stapt in zijn dure auto en gaat naar zijn glamoureuze, zeer goed betaalde baan in de reclame. Zijn vader brengt hij op gezette tijden een routine bezoek in diens boekhandel, maar vooral niet vaker dan dat. Als bemiddelde, knappe vrijgezel wordt hij flink achterna gezeten door vrouwen die een kind van hem willen en die wijst hij natuurlijk af. Veel te gecompliceerd.

Een van zijn weinige zwaktes is dat hij rookt en juist als hij een sigaret staat te roken, komt Jill al bellend het dak op gestormd. Haar telefoongesprek verloopt niet goed, want opeens geeft ze haar roze telefoontje een welgemikte schop zo de wolkenkrabber af. Ze raken aan de praat en Jack bezorgt Jill een klus in een commercial. Als hij haar na de vermoeiende draaidag naar huis brengt, blijkt ze in een krottig onderkomen te wonen. In een opwelling biedt hij haar zijn logeerkamer aan, maar al snel krijgen ze een relatie en wordt ze meer dan een huisgenote. Ze lijken gelukkig en willen dat ook graag zijn, maar Jack heeft moeite met de chaos en onvoorspelbaarheid die Jill in zijn leven veroorzaakt en Jill is niet helemaal eerlijk tegen Jack.

Een paar mankementen breken deze film op. Het scenario is warrig en roept meer vragen op dan er antwoorden worden gegeven en die antwoorden zouden meer dan welkom zijn geweest. Waarom is Jill bijvoorbeeld opeens op een dak aanwezig waar geen vreemden kunnen komen? En dat is slechts een van de vele vragen die bungelen aan losse draadjes. Maar erger is, dat er werkelijk totaal geen greintje chemie tussen Freddie Prinze Jr. en Taryn Manning is. De laatste acteert daarbij ook nog eens slecht en dan heb je toch echt een probleem als je een tragische, dappere heldin moet neerzetten die een groot geheim bij zich draagt. Freddie Prinze Jr. redt nog veel en speelt ook mooi rustig en klein, precies wat nodig is bij deze film, maar zijn diepe verlangen naar Jill slaat dood door het gebrek aan een goede respons. Jammer.

Erg leuk zijn de gesprekjes die Jack heeft met zijn collega George (Peter Stebbings). De dure succes mannetjes zitten tegenover elkaar en nemen het leven door. De bijna verstilde manier van praten en het gepast bescheiden, haast ingetogen acteerwerk, is erg prettig om naar te kijken. Ook leuk zijn de etentjes waarbij George en zijn vrouw proberen om Jack te koppelen aan alleenstaande kennissen. Gevreesd moet worden dat vrouwelijke laat-dertigers inderdaad bijna agressief op zoek zijn naar iemand die hun meteen een kind kan geven voordat het te laat is. Ze worden trouwens niet belachelijk gemaakt, dat zou ook uit de toon vallen bij de rest van de film, er is slechts sprake van milde spot en die vriendelijke, rustige toon is het grootste pluspunt van deze sympathieke film.

Diana Tjin-A Cheong