Jack bestelt een broertje (2015)

Regie: Anne de Clercq | 84 minuten | familie | Acteurs: Jelka van Houten, Georgina Verbaan, Matsen Montsma, Yenthe Bos, Tygo Gernandt, Gijs Naber, Maike Meijer, Plien van Bennekom, Dick van den Toorn, Patrick Stoof, Rick Paul van Mulligen

Het zit de 8-jarige Jack niet mee. Vraagt ie aan zijn moeders een broertje voor zijn verjaardag, krijgt ie een konijn! Jacks moeders leggen uit dat het best lastig is om als vrouwenkoppel een broertje te maken. Voor een broertje heb je Willies nodig, dat zijn een soort witte kikkervisjes met staartjes die heel goed kunnen zwemmen. Niet terneergeslagen gaat Jack op internet op zoek naar Willies. Wat blijkt? Je kunt online heel makkelijk mannen vinden die hun Willies kwijt willen.

En dus gaat Jack op pad, eerst alleen, later met zijn stoere vriendinnetje Harry. De reis voert langs wonderlijke figuren, van een superbange boef tot een kasteelheer die iets te veel van bruine bonen houdt. Maar Willies, ho maar. En dan struint er in de omgeving ook nog een konijnendief rond. Jack is dan wel gewapend met een verfgeweer, maar of dat een konijnendief tegenhoudt?

Het is een vrolijke en wonderlijke wereld, die van Jack. Dat danken we aan het originele script van regisseuse Anne de Clercq en Anne ‘Aanmodderfakker’ Barnhoorn. Hoewel er voor volwassenen genoeg te lachen valt, is de wereld van Jack vooral geschikt voor de kleintjes. Zo bezoekt Jack natuurlijk geen online spermabank, maar een kindvriendelijke app voor Willies. Het lijkt ook een bewuste keuze om de kinderen echt als kinderen te laten acteren. Als er gedacht moet worden neemt het kind een heuse denkpose aan, wordt het nog ingewikkelder dan volgt een frons. In realistische jeugdfilms is dit soort acteren dodelijk, maar in de malle wereld van Jack past het helemaal.

Ook de volwassen acteurs doen het prima en hebben zichtbaar lol. Maar hoe goed Gijs Naber, Georgina Verbaan en Tygo Gernandt het ook doen, ze worden bijna van de sokken gespeeld door Jelka van Houten als Jacks moeder Sanne. Haar zorgen om Jack, om haar echtgenote en haar gewicht zijn zo aandoenlijk, dat je er een brok van in de keel krijgt.

Beetje jammer dan dat we niet altijd alles konden verstaan. Ook spijtig van een paar te gemakzuchtige keuzes. Een kind met zwemangst hebben we al vaker gezien. Ook de geforceerd jolige stopwoordjes van Jack en Harry hadden niet gehoeven. Neemt niet weg dat jong en oud zullen smullen van ‘Jack bestelt een broertje’. De jonkies van de verfgevechten en de scheten, de ouders van de leerzame voortplantingslessen.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 4 februari 2015
VOD-release: 23 juni 2015
DVD- en blu-ray-release: 23 juni 2015