Jackass Forever (2022)

Recensie Jackass Forever CinemagazineRegie: Jeff Tremaine | 96 minuten | komedie, documentaire, actie | Met: Johnny Knoxville, Steve-O, Chris Pontius, Dave England, Ehren McGhehey, Jason ‘Wee Man’ Acuña, Preston Lacy, Davon Wilson, Sean McInerney, Zach Holmes, Eric Manaka, Rachel Wolfson, Compston Wilson, Jeff Tremaine, Dimitry Elyashkevich, Spike Jonze, Alia Shawkat

Ruim twintig jaar geleden werd de eerste aflevering van ‘Jackass’ uitgezonden. De show waarin een stel Amerikaanse vrienden de meest belachelijke en halsbrekende stunts uitvoerden, werd een gigantisch succes. Talloze spin-offs en klonen waren het gevolg van deze populariteit. Na drie bioscoopfilms(!) is er dan na jaren radiostilte nu een vierde ‘film’ rond de capriolen van voorman Johnny Knoxville en zijn team. Leuk of mosterd na de maaltijd?

Het antwoord op voorgaande vraag is: beiden! De verrassing is eraf en het lijkt erop alsof creativiteit bij vlagen heeft plaatsgemaakt voor shock value. Een kwartier lang kijk je naar een man die zich allerlei pijnlijke fratsen laat welgevallen in zijn onderste regionen (deze man laat iemand met een pogostick op zijn balzak springen en geeft een bokser toestemming om hem in zijn edele delen te slaan). Daar tegenover staan een paar ronduit creatieve – en huiveringwekkende stunts – waarin het mannelijk lid de hoofdrol speelt. Na het zien van deze film kijk je als man zijnde anders naar bijen en Godzilla.

‘Jackass Forever’ is uiteraard geen echte film in de letterlijke zin van het woord. Je kunt dit zien als een duur gemaakte home video waarin een stel vrienden elkaar continu voor de gek houdt. De liefde voor elkaar maakt deze film zo leuk. De vriendschap is oprecht en je ziet dat deze mannen veel hebben meegemaakt met elkaar. Na jaren radiostilte en een wereld die flink veranderd is sinds de voorgaande film (‘Jackass 3D’ uit 2010) komt dit vierde deel als een leuke verrassing.

Anderhalf uur lang word je teruggestuurd naar een tijdperk waarin ‘afzeikhumor’ nog bestaansrecht had en waar volwassen mannen zich onbeschaamd als kleuters gedragen. Politiek correct is deze film niet te noemen. Toch gaat de crew van Jackass met zijn tijd mee, want er zijn nieuwe leden bijgekomen (die waarschijnlijk de fakkel overdragen) waaronder een Afro-Amerikaan en een vrouw.

Afijn, als je het mannelijk voortplantingsorgaan mooi vindt, van lompe stunts houdt en je dwaas lachende mannen waardeert, dan is ‘Jackass Forever’ je ding. Boven alles is dit een ode aan vriendschap en het (gestoorde) kind in jezelf.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 17 februari 2022
Digital download-release: 28 april 2022
VOD-release: 5 mei 2022
DVD- en blu-ray-release: 27 mei 2022