Jackass: The Movie (2002)

Regie: Jeff Tremaine | 87 minuten | komedie | Acteurs: Johnny Knoxville, Steve-O, Chris Pontius, Dave England, Bam Margera, Ryan Dunn, Wee Man, Preston Lacy, Spike Jonze, Tony Hawk

Liefhebbers van poep, pies, zelfkastijding en idiote stunts hebben geluk, want dankzij het oh zo fijne medium film kun je een volle 87 minuten naar de flauwiteiten van ‘Jackass’ kijken. Zonder irritante reclames en vervelende MTV promo’s.

Na een aantal jaren van pijn en gorigheid zetten de mannen van het populaire ‘Jackass’ een punt achter hun ‘carrière’. Ter afscheid maakte de club een heuse speelfilm. Een film waarin de meest idiote stunts en grappen gebundeld zijn. Verwacht echter geen spectaculaire filmische trucjes, de film rond de ‘Jackasses’ ziet er flets en ietwat amateuristisch uit, net als de tv-show eigenlijk.

Wie een beetje bekend is met ‘Jackass’ weet waar de show om draait: puberale lol. Ben je echter niet bekend met het team dan volgt hier een korte synopsis van het programma en tevens de film. ‘Jackass’ draait om een groepje volwassen mannen die elkaar flink opnaaien om de meest nihilistische stunts ooit te doen. Denk aan het stoppen van een ham tussen de bilnaad om vervolgens boven een kuil vol krokodillen(!) te hangen. Of wat dacht je van het op jezelf uittesten van zelfverdedigingswapens als tasers en pepperspray? De meeste mensen moeten er niet aan denken, maar de crew van ‘Jackass’ doet het.

De kracht van het programma en de film ligt in het enthousiasme waarmee jongens als Johnny Knoxville, Steve-O en Chris Pontius te werk gaan. De stunt kan niet bizar genoeg zijn of de mannen duiken vol overgave in hun ‘werk’. De capriolen worden lukraak achter elkaar geplakt en een aflevering (of film in dit geval) is geboren. Elke actie van de crew wordt door hen zelf bedacht en dat merk je. De voorpret is elke keer enorm, de jongens lachen zich kapot om elke grap die ze bedenken en dat werkt aanstekelijk.

Wat ‘Jackass’ ook leuk maakt is dat de grappen nooit ten koste van onschuldige mensen gaat. Okay, er worden wel wat grappen uitgehaald met voorbijgangers, maar de grappen zijn nooit fysiek of kwetsend. Noem het kwajongensstreken. Zo kent de film bijvoorbeeld een hilarische scène waarin Ryan Dunn naar het ziekenhuis gaat. Hij kan namelijk niet goed zitten. De oorzaak weten wij allang, Dunn heeft namelijk een modelautootje in zijn achterwerk gestopt. De arme dokter die Dunn behandelt schrikt zich uiteraard rot als hij de röntgenfoto ziet.

Heb je na het lezen van bovenstaande alinea moeten grinniken, dan is ‘Jackass’ zeker iets voor jou. De stunts zijn soms wel erg melig, maar er zitten zeker uitschieters bij. Je zult regelmatig vol verbazing, walging en ongeloof naar deze film kijken. Tenminste als je een sterke maag en een wat puberaal gevoel voor humor hebt. Kun je de lol niet inzien van volwassen personen die elkaar en hun collega’s genadeloos klieren dan kun je ‘Jackass’ rustig aan je voorbij laten gaan.

Maar voor iedereen die het puberende kind in zichzelf maar niet los kan laten mag deze cultfilm niet missen. Hoogstaande cinema is het niet, maar anderhalf uur lachen om een idiote vriendenclub is stiekem erg leuk.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 13 februari 2003