Jackie & Ryan (2014)

Regie: Ami Canaan Mann | 90 minuten | drama | Acteurs: Katherine Heigl, Ben Barnes, Clea DuVall, Sheryl Lee, Emily Alyn Lind, Nathan Stevens, Ryan Bingham, Allan Groves, Jacque Gray, Chelsea Goodwin

Muziek en film, het blijft een gouden combinatie. Dan doelen we natuurlijk niet op filmmuziek an sich, want dat is sowieso onlosmakelijk verbonden, maar films met muziek als thema. Tel je alleen al de biopics op die jaarlijks uitkomen, dan mag je al flink wat tijd vrijmaken. Fictieve films die over muzikanten of mensen in de muziekbusiness gaan zijn helemaal onverminderd populair. ‘Frank’, ‘Eden’, ’Ricki and the Flash’, ‘Danny Collins’, ‘Jem and the Holograms’, ‘We Are Your Friends’, allemaal films die in 2015 in de bioscoop draaiden (of nog gaan draaien) en die muziek als gemene deler hebben. ‘Jackie & Ryan’ kreeg geen bioscooprelease, maar komt rechtstreeks uit op DVD. Dat is echter geen reden om deze film te mijden.

We zien Ryan (Ben Barnes) voor het eerst als hij in een schommelende treinwagon zit. Dit is zijn vervoersmethode bij uitstek: goedkoop, het brengt je waar je wil, als je weet wanneer je moet opstappen. Last met de spoorwegpolitie heeft ie niet vaak, dus het is het risico en ongemak waard. Ogden, een slaperig stadje in Utah, is zijn volgende bestemming. Hij wil er zijn mentor, Cowboy, opzoeken, maar treft alleen diens vriendin (Clea DuVall) en babyzoon aan. Ryan is straatmuzikant, en geen onverdienstelijke. Bij een van zijn optredens ontmoet hij Jackie (Katherine Heigl), die een opmerking maakt over het feit dat hij alleen covers speelt en dat hij zelf iets moet schrijven. Wanneer een ongelukje de twee weer bij elkaar brengt, neemt Ryan tijdelijk onderdak in het huis van Jackies moeder (Sheryl Lee), waar Jackie weer bij in is getrokken. Ze bevindt zich namelijk middenin een vechtscheiding, met als inzet de voogdij over negenjarige dochter Lia (Emily Alyn Lind). Eigenlijk is Ryan van plan om vrij snel weer te vertrekken, maar een sneeuwstorm gooit roet in het eten. Maar het geeft Jackie en Ryan wel de gelegenheid om nader tot elkaar te komen.

‘Jackie & Ryan’ is tot op zekere hoogte voorspelbaar. De titel alleen al geeft natuurlijk al weg dat het niet bij die ene ontmoeting blijft en dat de twee een belangrijke rol in elkaars leven gaan spelen. Maar toch kiest filmmaker Ami Canaan Mann (verantwoordelijk voor zowel regie als scenario) niet altijd de platgetreden weg. In het scenario worden veel problemen aangestipt, maar blijft er ook veel onuitgewerkt. Dat geeft de film met zijn kijk op relaties en de economische crisis aan de ene kant een realistische sfeer, want in het echte leven blijven immers ook veel zaken jarenlang doorsudderen. Maar aan de andere kant voelt de kijker zich soms voor het lapje gehouden als iemands financiële situatie anders blijkt dan voorgedaan wordt en gooit Ami haar opgebouwde krediet weer weg.

Ook is de film niet altijd even subtiel. De bezoekjes van Ryan aan de lokale muziekwinkel waarbij hij verlangend naar een (eerst nog niet geprijsde) gitaar kijkt, het inzoomen op zijn bezittingen vlak voor ze gestolen worden, het zijn niet bepaald beelden waar de kijker om vraagt.

Maar ‘Jackie & Ryan’ heeft met een fijne cast, een lekker loom tempo – passend bij de landelijke omgeving – en prima (folk)muziek wél voldoende pluspunten. Fijn ook de acteurs zelf de muziek maken en zingen. ‘Jackie & Ryan’ is een Nicholas Sparks-film zonder de sparks. Ingetogen, eenvoudig, prettig om te zien, maar niet memorabel.

Monica Meijer

Waardering: 3

VOD-release: 27 augustus 2015
DVD-release: 28 augustus 2015