Jasper & Julia en de dappere ridders – Justin and the Knights of Valour (2013)

Regie: Manuel Sicilia | 96 minuten | animatie, avontuur | Nederlandse stemmencast: Pim Wessels, Lizemijn Liebgott, Just Meijer, Lucas Dietens | Originele stemmencast: Freddie Highmore, Alfred Molina, Julie Walters, Tamsin Egerton, Saoirse Ronan, Mark Strong, Antonio Banderas, David Walliams, Rupert Everett, James Cosmo, Charles Dance, Barry Humphries, Olivia Williams, Michael Culkin

‘Jasper & Julia en de dappere ridders’ (‘Justin and the Knights of Valour’) is een productie van de Spaanse animatiestudio Kandor Graphics en niemand minder dan Antonio Banderas zag wel brood in de ridderfilm en produceerde. In de originele versie maken niet alleen hij, maar ook Freddie Highmore, Alfred Molina, Julie Walters, Saoirse Ronan en Mark Strong deel uit van de stemmencast, in het Nederlands moeten we het met minder bekende namen doen. Niets ten nadele van de Nederlandse stemacteurs overigens, want mede dankzij hun inzet is ‘Jasper & Julia’ een energieke film, die niet verveelt.

Jasper is een jongen van wie verwacht wordt dat hij rechten gaat studeren. Zijn vader is een belangrijke advocaat in het koninkrijk waar regels en wetten meer bepalen dan de inwoners lief is. Jaspers grootmoeder kan zich de tijd nog herinneren dat dat niet zo was. Ze kan zich dan ook goed vinden in Jaspers verlangen om tegen de wens van zijn vader in ridder te worden, net als zijn – inmiddels overleden – opa, een beroemde ridder. Ridders zijn sinds enige tijd verboden, maar desondanks stuurt Jaspers oma er handig op aan dat Jasper zijn ware roeping moet volgen. Ze raadt hem aan op zoek te gaan naar het verloren zwaard van opalief en dus gaat Jasper dapper op pad om ridder te worden. Niet in de laatste plaats om het hart van meisje van zijn dromen, de hooghartige en totaal niet bij hem passende, Lara te veroveren. In een café dat betere tijden gekend heeft komt hij de daar werkende Julia tegen, een stoer meisje dat niet op haar mondje is gevallen en Melquiades, een aan dissociatieve identiteitsstoornis lijdende tovenaar. Die ontmoetingen komen hem later nog van pas.

Jaspers queeste brengt hem bij een verborgen toren aan een meer, waar de drie monniken/voormalige ridders Braulio, Blucher en Legantir zich over hem ontfermen, met het doel een echte ridder van hem te maken. Dat moet ook wel, want inmiddels heeft de verbannen ridder Heraclio een leger gevormd en is het koninkrijk in gevaar. Ondertussen is er nog iemand op het idee gekomen ridder te worden: de over het paard getilde, überneppe Sir Clorex. Is Jasper wel klaar voor het ridderschap?

‘Jasper & Julia en de dappere ridders’ ziet er verzorgd uit (vooral de achtergronden zijn mooi geanimeerd) en het verhaal wordt in een rap tempo verteld, zodat de aandacht van de kijkers niet snel zal verslappen. De grappen zijn echter schaars (maar een enkeling doet je naderhand nog schateren). De avonturen van Jasper voelen nergens origineel – elementen uit ‘Brave’, ‘Hoe tem je een draak’, ‘Shrek’ en ‘Rapunzel’ zijn makkelijk te herkennen. Sterker nog: Jasper lijkt zelfs wel wat op de slungelige, iele Hiccup uit ‘Hoe tem je een draak’. De film haalt nergens het niveau van diens inspiratiebronnen. Maar is dat erg? De twee titelpersonages zijn aandoenlijk genoeg en de monniken zijn leuk, evenals de schizofrene magiër. Er zit een bijzonder fraai geanimeerd fragment in waarin de geschiedenis van Jaspers grootvader uit de doeken gedaan wordt en de montage van Jaspers training bij de monniken is prima gedaan. Verder is het ontbreken van een pratend dier als sidekick een verademing en in plaats daarvan krijgen we een als draak verklede krokodil. Wat wil je nog meer? Voor een eerste grote produktie van een niet over Hollywoodgelden beschikkende studio is deze ridderfilm best vermakelijk en in ieder geval veelbelovend.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 2 oktober 2013
DVD- en blu-ray-release: 23 april 2014