Jean de la Fontaine – Le défi – Jean de la Fontaine – De uitdaging (2007)

Regie: Daniel Vigne | 100 minuten | biografie, geschiedenis | Acteurs: Lorànt Deutsch, Philippe Torreton, Sara Forestier, Jean-Claude Dreyfus, Élodie Navarre, Julien Courbey, Jocelyn Quivrin, Daniel Duval, Armelle, Jean-Pierre Malo, Sylviane Goudal, Romain Rondeau, Mélanie Maudran, Jean-Paul Farré, Jérémie Lippmann, Marco Bisson, Fabienne Babe, Virginie Desarnauts, Emmanuelle Galabru, Jean-François Perrier, Nicky Naude, Chick Ortega, Dominique Besnehard

Redelijk kostuumdrama over het leven van de befaamde dichter Jean de la Fontaine en zijn oppositie tegen het regime van koning Lodewijk de Veertiende. Veel beroemde Fransen komen voorbij, in grote of kleine rollen: het literaire kwartet van De La Fontaine, Molière, Racine, Boileau, maar ook de machtige staatsdienaren van Frankrijk: Fouquet en Colbert. Over dit alles hangt de schaduw van de jonge Zonnekoning zelf. De befaamde musketier D’Artagnan, waar zelf ook meerdere films over gemaakt zijn, komt alleen in naam voorbij.

De film begint met het gigantische spektakel op het kasteel van Fouquet (Nicky Naude), die Superintendant van Frankrijk was, een voorloper van de huidige functie van minister van Financiën. Uit jaloezie om de extravagante levensstijl die Fouquet heeft opgebouwd, laat koning Lodewijk XIV (Jocelyn Quivrin) hem arresteren. De koning wordt hier neergezet als een stereotiep egoïstisch en onsympathiek persoon. De losbandige en onbezonnen dichter Jean de la Fontaine (Lorànt Deutsch) geniet bescherming van zijn patroon Fouquet en vindt het vreselijk dat hij wordt opgepakt. Tegen het advies van zijn slempende vrienden, zoals de al genoemde Molière (Julien Courbey) stevent hij af op een confrontatie met de absolute vorst.

‘Jean de La Fontaine – Le défi’ ziet er schitterend uit. Met mooie en rijk aangeklede locaties en weelderige kostuums, ziet de film er qua aankleding realistisch uit. Wel is het soms lastig om de ene Fransman met snor en pruik te onderscheiden van de andere. Ondersteund met prettige muziek en niet al te opvallend cameragebruik is de film aangenaam om naar de kijken.

Jammer is wel dat de film maar een beetje voortkabbelt. Alle intriges en veelbelovende uitgangspunten ten spijt, wordt het verhaal nergens echt spannend of levendig gebracht. Echt gevaar lijkt er voor De La Fontaine nergens te zijn. Ondanks de “jacht” die minister Colbert (Philippe Torreton) op hem maakt, komt de fabeldichter overal vrij makkelijk mee weg. De eerste die op het spoor van De La Fontaine wordt gezet, Monsieur de Châteauneuf (Jean-Claude Dreyfus) laat hem met veel plezier lopen en doet vrolijk mee met de feestpartijen in de obscure kroeg van het schrijversclubje. Dreyfus, een flinke dikkerd, lijkt zowat de enige die zich in zijn kleurige kostuum lijkt te vermaken. Zijn vervanger, de stuurse Terron (Daniel Duval) is een eendimensionale schurk, die keer op keer erg opzichtig faalt om De La Fontaine op te sporen of in te rekenen. Hierdoor krijgt de film iets kluchtigs, zeker omdat de dichter aan alle kanten door adellijke dames of rapalje van de straat wordt gered, zodra de nood enigszins aan de man komt. De neurotische Colbert wordt er tureluurs van, maar ook zijn persoonlijk ingrijpen loopt op niets uit. De dreiging die uit moet gaan van de ijzeren wil van een absoluut heerser wordt in de film zo een wassen neus. En daarmee het centrale uitgangspunt van de film dat het gevaarlijk is om oppositie te voeren tegen de machthebbers ook.

Hoofdrolspeler Deutsch slaagt er maar niet in om zijn rol zich eigen te maken. Over het geheel genomen blijft zijn De La Fontaine een vlak en tamelijk oninteressant personage, wat voor het middelpunt van een biografische film een serieus probleem oplevert. De La Fontaine dartelt wat rond, vrijt en gokt er flink op los en werkt af en toe met een betrokken gezicht aan zijn spotversen. Een enkele gepassioneerde uitleg over zijn fabels daargelaten, raakt hij geen snaar bij de kijker. Op het moment dat hij vurig vertelt over zijn schrijfsels en wat hij ermee wil bereiken, komt de film eventjes van de grond. Dan wordt pas echt duidelijk hoe groots en meeslepend ‘Jean de La Fontaine – Le défi’ echt had kunnen worden. De grote dichter en fabelschrijver had een betere biografie verdiend.

Hans Geurts