Jeff Wayne’s Musical Version of The War of the Worlds Live on Stage! (2006)

Regie: David Mallet, Steve Nolan | 110 minuten | musical, muziek | Acteurs: Richard Burton, Justin Hayward, Russell Watson, Tara Blaise, Chris Thompson, Alexis James, Anna-Marie Wayne, Jerry Wayne

Jeff Wayne wilde al een tijdje een musical maken van een boek, maar kon in eerste instantie niet een geschikt verhaal vinden. Zijn aandacht lag vooral bij kinderboeken. Doreen, toen nog een vriendin van Jeff, bracht hem op het idee om ook science-fictionboeken te bestuderen. Op aanraden van dezelfde Doreen is hij het boek ‘War of the Worlds’ van H.G. Wells gaan lezen. Tijdens het lezen van dit boek wist hij meteen dat hij hiervan een musical wilde maken. Nadat hij samen met zijn vader Jerry Wayne in 1974 de rechten van het boek had gekocht van Frank Wells, de broer van H.G. Wells, is hij aan de slag gegaan. De rechten voor een film waren overigens destijds al in handen van Paramount Pictures, die uiteindelijk met regisseur Steven Spielberg in 2005 een verfilming uitbracht op het witte doek.

Vanaf 1974 tot 1978 heeft Wayne continu gewerkt aan zijn opus, die als meest baanbrekend en bestverkopend aller tijden te boek staat. De kracht zit in het feit dat men bij de vertaling van het boek naar het script van de musical dicht bij het oorspronkelijke verhaal is gebleven. Het verhaal, dat uitstekend in elkaar zit en voor het eerst in 1897 in delen is gepubliceerd, is inmiddels door de jaren heen door mensenmassa’s verslonden en geprezen.

Het verhaal dat in twee aktes wordt opgevoerd, te weten ‘De Komst van de Marsmannen’ en ‘De Aarde onder de Marsmannen’ wordt verteld door wijlen Richard Burton. Hij wordt vergezeld door Justin Hayward (The Moody Blues), Russell Watson, Tara Blaise, Chris Thompson en Alexis James op zang. Afgezien van Alexis James, die nog relatief onbekend is, hebben de andere zangers al hun sporen verdiend in de muziek. De stemmen passen perfect bij de muziek. Het instrumentale gedeelte van de show wordt verzorgd door de Black Smoke Band en de ULLadubULLA strijkers, die zeer strak worden gedirigeerd door Jeff Wayne zelf.

Het visuele aspect van de show bestaat uit een minimaal acteeroptreden van de eerdergenoemde zangers en een projectie op drie schermen die boven het podium hangen. De beelden variëren van tekeningen tot animatie en real acting. Er is veel aandacht besteed aan de beelden, die zeer treffend de sfeer van het boek weergeven. De absolute eye-catcher is de tien meter hoge vechtmachine van Mars die op het podium staat.

Het optreden is op alle fronten spectaculair te noemen en doet zowel het boek als de musical eer aan. De regie is in handen van David Mallet, die de opnames zeer gevarieerd in beeld brengt. Hij switcht op de juiste momenten van close-up naar overzicht en omgekeerd.

‘Jeff Wayne’s Musical Version of The War of the Worlds Live On Stage!’ is een absolute must in de collectie van iedere muziekliefhebber.

Lodi Meijer