Jesse Stone: Death in Paradise (2006)

Regie: Robert Harmon | 120 minuten | drama, misdaad | Acteurs: Tom Selleck, Edward Edwards, Matt Barr, Gary Basaraba, Orla Brady, Debra Christofferson, Viola Davis, William Devane, John Diehl, Joe The Dog, Brendan Kelly, John Maclaren, Stephen McHattie, Liisa Repo-Martell, Vito Rezza, Kerri Smith, Kohl Sudduth, Mae Whitman

Politiecommissaris Jesse Stone denkt naar zijn pensioen toe te kunnen leven in het rustige Paradise. Ondanks dat zijn vrouw degene was die hem ontrouw is geweest, voelt hij zich schuldig over hun echtscheiding en drinkt meer dan hij zou willen en moeten. De therapie die hij volgt om van zijn drankprobleem af te komen en met zijn leven in het reine helpt niet veel en in Paradise is het weliswaar rustiger dan in de grote stad, maar ook hier zijn er de nodige problemen.

Daar is de alcoholist Jerry Snyder (John Diehl) die ondanks de nodige waarschuwingen van Jesse stelselmatig zijn vrouw (Debra Christofferson) mishandelt. De vondst van een lijk brengt nog meer beroering met zich mee. Identificatie is lastig. Het lijk heeft drie weken in het water gelegen en niemand uit Paradise is als vermist opgegeven. Na het nodige speurwerk blijkt het de veertienjarige Billie Bishop te zijn die twee jaar eerder met haar ouders in Paradise is komen wonen. Op haar vorige school was ze een voorbeeldige leerlinge, maar in Paradise werd ze al snel de schoolslet en haar schitterende cijfers zakten tot onder nul. Reden voor haar standsbewuste vader om haar de deur te wijzen. Aan Jesse de taak om te achterhalen wie Billie heeft vermoord.

Tom Selleck is een stuk ouder en beduidend zwaarlijviger dan bijvoorbeeld de tijd dat hij als Magnum, P.I. furore maakte, maar hij is nog altijd een zeer innemende persoonlijkheid. Dat deze film onderhoudend is komt dan ook grotendeels door zijn laconieke, berustende houding waarmee hij prettig gestalte geeft aan de gedeprimeerde, oudere politieman die alles al heeft gezien, maar zich nog steeds verantwoordelijk voelt op te komen voor de slachtoffers van geweld en misdaad. De milde humor en het gedoseerde geweld zijn hem op het lijf geschreven.

‘Death in Paradise’ is een standaard televisiefilm die ook niet pretendeert meer te zijn. Er is een misdaad die opgelost moet worden en er zijn de nodige persoonlijke problemen bij de hoofdpersoon. Alles wordt op onderhoudende wijze afgewikkeld waarbij het een plezier is om Tom Selleck met zijn aangeboren charme en integriteit aan het werk te zien.

Diana Tjin-A Cheong