Jesus Henry Christ (2012)

Regie: Dennis Lee | 91 minuten | komedie | Acteurs: Toni Collette, Michael Sheen, Jason Spevack, Samantha Weinstein, Frank Moore, Aaron Abrams, Melyssa Ade, Dewshane Williams, Paul Braunstein, Hannah Brigden, Luca Castricone, Mark Caven, Roger Clown, Devan Cohen, Drew Davis, Keith Dinicol, Kevin Hare, Kate Hewlett, Jack Jessop, Jamie Johnston, Cameron Kennedy, Mark MacDonald, Mickey MacDonald

Indieklassieker-in-wording ‘Jesus Henry Christ’ heeft na het nog altijd minzaam uitgebrachte ‘Fireflies in the Garden’ (gebaseerd op een gedicht van Robert Frost) nog altijd niet de roem gebracht die schrijver/regisseur Dennis Lee voor ogen moet hebben gehad. Zijn gelijknamige korte speelfilm – waar de langspeelfilm op is gebaseerd – bracht zo veel interesse uit de filmwereld met zich mee dat hij de kans kreeg een remake te maken met meer geld en meer tijd. Niet volledig geslaagd, maar ook niet het gedrocht wat de film soms verweten wordt te zijn, is ‘Jesus Henry Christ’ vooral een kleine en fijne film, die dankzij het bijzondere verhaal en hoofdrolspelers Toni Collette en Michael Sheen boven de middenmoot weet uit te komen.

De film gaat over de tienjarige Henry James Hermin, die onder streng toezicht van zijn feministische moeder weliswaar een buitengewoon hoog IQ heeft weten te ontwikkelen, maar ontevreden is niet te weten wie zijn biologische vader is. In een serie van heerlijk bizarre figuren verschijnt vervolgens de familie van Henry ten tonele, met bijpassende vreemde levensstijlen.

Als onderhuidse emotie achter de zoektocht naar zijn echte vader, zit vooral de dualiteit tussen tevreden en ontevreden zijn; gelukkig en/of ongelukkig. Daar zit de ware kracht van de film. Als drama over een jongen die zijn vader zoekt, is ‘Jesus Henry Christ’ inderdaad ondermaats (daarvoor ligt het antwoord te veel voor de hand en is zijn vader te snel gevonden), maar in de meer subtiele lagen is de film sterk. Henry heeft een absurd hoog IQ, maar wat brengt dit hem behalve kennis van alles wat hij ooit heeft gezien en heeft gelezen? De manier waarop scenarist en regisseur Dennis Lee de zoektocht naar geluk in de film heeft verwerkt spreekt voor zijn kracht als bedenker van verhalen, en de manier waarop dit uitgewerkt is in de film spreekt voor zijn visie als regisseur: kleine verhalen maken grote films. En dat is precies wat ‘Jesus Henry Christ’ is.

Luuk Imhann

‘Jesus Henry Christ’ verschijnt woensdag 2 mei 2012 op DVD en blu-ray en is vanaf dinsdag 17 april 2012 te huur.