Jetsons: The Movie (1990)

Regie: Joseph Barbera & William Hanna | 82 minuten | komedie, animatie, familie, science fiction, musical | Acteurs: George O’ Hanlon, Mel Blanc, Penny Singleton, Tiffany, Patric Zimmerman, Don Messick, Jean Vander Pyl, Ronnie Schell, Patti Deutsch, Dana Hill, Russi Taylor, Paul Kreppel, Rick Dees, Jeff Bergman, Brian

Het hele gezin is in rep en roer als de klunzige George Jetson opeens door zijn baas Mr. Spacely tot onderdirecteur van een nieuwe fabriek wordt gepromoveerd op een ver weg gelegen asteroïde. Zijn vrouw Jane (Penny Singleton) wil eerst niet verhuizen, maar besluit dan dat ze toch erg trots is op haar man. Dochter Judy (Tiffany) voelt niets voor het avontuur, omdat ze net een felbegeerd afspraakje heeft gemaakt met een beroemde popster. Zoon Elroy (Patric Zimmerman) wil niet weg vanwege zijn geliefde sport spacebal.

Wanneer ze aankomen in het nieuwe huis valt alles eerst tegen, maar al snel voelen ze zich thuis op hun nieuwe plek. Leuke inrichting, fijne buren en nieuw te beleven avonturen. George heeft erg veel zin in zijn eerste werkdag waarbij zelfs een heuse ceremonie zal plaatsvinden als hij op de knop drukt die de fabriek opnieuw in werking moet stellen. Zijn baas Mr. Spaceley en de aandeelhouders die op gigantische winsten zitten te wachten kijken van veraf mee. Eerst lijkt alles goed te gaan, maar net als de teller op 999.000 tandraderen staat, blijkt er weer sabotage te zijn gepleegd. Mr. Spacely moet en zal dat miljoenste tandrad halen en nog veel meer.

Het blijft leuk om naar ‘The Jetsons’ te kijken in hun futuristische leefomgeving waarin George volledig automatisch gedoucht en aangekleed wordt. Ook grappig is het ontbijt dat hij in nondescripte blokjes uit de buik van huisrobot Rosie (Jean Vander Pyl) geserveerd krijgt en zich vervolgens beklaagt dat ze opnieuw de toast heeft laten aanbranden. En het idee dat hij aangekomen op zijn werk zijn voertuig zo klein kan opvouwen dat het in een soort boekenkast opgeborgen kan worden samen met de voertuigen van zijn collega’s, is zo gek nog niet.

Niet teveel aandacht schenken aan het prekerige toontje over milieubewust ondernemen of aan de liedjes die meer als opvulsel dienen dan dat ze bijdragen aan het verhaal, want verder is het een erg leuke familiefilm.

Diana Tjin-A Cheong