Jim Henson: Idea Man (2024)

Regie: Ron Howard | 111 minuten | documentaire, biografie | Met: Jim Henson, Frank Oz, Alex Rockwell, Heather Henson, Dave Goelz, Lisa Henson, Brian Henson, Cheryl Henson, Fran Brill, Bonnie Erickson, Michael K. Frith, Rita Moreno, Jennifer Connelly

Omdat er in de wereld al genoeg ellende is kan het geen kwaad om je ook op positieve zaken te blijven richten en dat is de documentaire ‘Jim Henson: Idea Man’ zeker te noemen. De film is een biografie van de bedenker en onvermoeibare motor achter The Muppets, maar ook producties als ‘The Dark Crystal’ en ‘Labyrinth’.

De film behandelt zijn gehele carrière. Henson begint als anonieme poppenspeler. Al snel volgt de stap naar tv en van daaruit zien we het proces wat leidt van de oprichting van Sesame Street, tot de creatie van The Muppets en latere lange speelfilms. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van archiefbeelden, daar Henson al in 1990 overleden is. Naast Henson is er een grote rol voor zijn secondant Frank Oz (onder andere bekend van zijn rol als Yoda) die er vanaf het prille begin bij geweest is. Afgezien van collega’s komen ook zijn kinderen, allen werkzaam in het bedrijf, veel aan het woord.

De toevoeging van de familie is waardevol, omdat het goed laat zien wat de tol is van volledige toewijding aan een droom en levenswerk. Goed is te zien welke wissel het trok op het huwelijk en de kinderen, hoewel daar niet perse grote drama’s ontstaan; er zijn voornamelijke lovende woorden en de kinderen zijn nog steeds onderdeel van het bedrijf, dat inmiddels al jaren onderdeel is van Disney.

Naast de talloze successen is er ook aandacht voor dingen die wat minder geslaagd waren. Zo was daar de rol van The Muppets in het eerste jaar van “Saturday Night Live”. Toen dat programma nog op zoek was naar zijn definitieve vorm, werd er in eerste instantie ruimte gereserveerd voor de poppen, maar al snel bleek dat de rest van de cast daar niet echt op zat te wachten. Onvermijdelijk is ook dat er bij het succes een zakelijke kant komt kijken en dat is iets wat vaak niet echt besteed is aan creatieve mensen. 

Al met al wordt er in ‘Jim Henson: Idea Man’ een inspirerend beeld geschetst van een man met een tomeloze energie en toewijding. Het knappe aan alles is dat Jim Henson eigenlijk altijd is blijven spelen; jong is gebleven en een enthousiasme aan de dag legde, waardoor mensen jaren later eigenlijk unaniem positief over hem zijn. Dat is ook een vibe die je meeneemt uit het kijken. Zonder dat het onnodig sentimenteel wordt, is het een mooi beeld van een levenswerk, dat inspireert om je dromen te volgen en te zoeken naar dingen die een lichtbron kunnen zijn in een vaak donkere wereld.

Gijsbert Ambachtsheer

Waardering: 4.5

VOD-release: 31 mei 2024