Jinn (2018)

Recensie Jinn CinemagazineRegie: Nijla Mumin | 92 minuten | drama | Acteurs: Simone Missick, Zoe Renee, Hisham Tawfiq, Kelvin Harrison Jr., Dorian Missick, Kelly Jenrette, Ashlei Foushee, Maya Morales, Upasana Beharee, Damien D. Smith, Horace Dodd, John Zderko

Wie zijn kind Summer noemt neemt een flink risico. Een depressieve Summer is dubbel tragisch, zowel voor het kind als voor de ouders. Gelukkig hebben de ouders van Summer uit het Amerikaanse coming-of-age drama ‘Jinn’ goed gegokt. Ondanks wat hobbels (zwart, meisje, gescheiden ouders) is Summer het zonnetje in huis, een huis dat ligt in het zomerse Los Angeles. Wat er dan nog mis kan gaan? Niet veel, al krijgt onze Summer de schrik van haar leven wanneer haar moeder zich plots bekeert tot de Islam.

In het vervolg zien we hoe onze nieuwsgierige heldin haar moeder vergezelt naar de moskee en zichzelf ook laat bekeren. Dan volgen er grotere hobbels. Zoals een leuke moslimjongen, een sexy selfie op internet en een danswedstrijd met bewegingen die allicht niet iedere moslim kan waarderen. Ook met moeder Jade gaat het niet altijd op rolletjes. Zo moet het kanaal waarvoor ze werkt als weervrouw even wennen aan de plotselinge hoofddoek.

Het is in tijden van raciale spanningen en sluimerende islamofobie best dapper om een film te maken over 2 Afro-Amerikaanse vrouwen die zich tot de Islam bekeren. Waar je dan wel op hoopt is enige subtiliteit. Gelukkig dan maar dat ‘Jinn’ bijna verdrinkt in de nuance. De enige keer dat er wat hardere woorden vallen, komt wanneer twee bijna-volwassenen dingen doen waar ze misschien nog niet helemaal klaar voor zijn. Bovendien gaat het niet altijd even lekker tussen Summer en haar dansmaatjes, maar ook die vallen in de categorie bijna-volwassenengedoe.

Het grootste deel van deze film volgen we de zoektocht van Summer naar haar identiteit. We begrijpen waarom ze zich voelt aangetrokken tot de Islam, we begrijpen waarom ze dol is op dansen, we begrijpen waarom dat een ongemakkelijke combinatie is. En ook begrijpen we de zorgen van de ouders, moslim of anderszins, die altijd het beste voor hebben met hun kroost. Dat deze film zich afspeelt in een middenklassers-milieu helpt dan weer bij het onder woorden brengen van die zorgen.

Filmisch valt er niet veel te beleven in ‘Jinn’. Ook het acteren is niet spectaculair, met uitzondering van talent Zoe Renee als de levenslustige Summer. Dit alles resulteert in een sympathieke en evenwichtige coming-of-age, die in een betere wereld misschien had kunnen zorgen voor wat meer tolerantie. Maar klagen bij zo veel nuance en zo veel levenslust is natuurlijk niet de bedoeling.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

VOD-release: 20 januari 2022 (Pepr via Picl)