Jinxy Jenkins, Lucky Lou (2014)

Regie: Michael Bidinger, Michelle Kwon | 3:52 minuten | animatie, korte film

Je afstudeeropdracht. Iets waar je keihard voor knokt, en dan nog weet je niet zeker hoe je het er van af hebt gebracht. Twee studenten op de prestigieuze Ringling College of Art + Design in Sarasota in de Amerikaanse staat Florida, Michael Bidinger en Michelle Kwon, zullen hun beoordeling in ieder geval vast vol zelfvertrouwen tegemoet hebben gezien. Hun korte animatiefilmpje ‘Jinxy Jenkins, Lucky Lou’ waar ze anderhalf jaar aan werkten, werd al op diverse festivals vertoond én viel er zelfs meerdere keren in de prijzen. En dat is niet meer dan terecht. Het animatieniveau is erg hoog – dat belooft nog wat voor de toekomst van dit stel. Daarnaast is het filmpje vlot, heel grappig en vertederend.

De voor het ongeluk geboren Jinxy Jenkins probeert zijn dag zonder ongelukken door te komen. Met een pleister op zijn neus en een helm op zijn hoofd is het in één oogopslag duidelijk: deze jongen zit het niet mee. Daarentegen is het meisje Lou het wel eens beu om altijd maar geluk te hebben. Dolblij is ze als ze ziet dat het regent, maar zodra ze een stap buiten de deur zet, schijnt de zon. Als twee vogeltjes haar een bloemenkrans proberen te geven, draait ze zich gegeneerd en ietwat geërgerd weg. Dat deze twee tegenpolen elkaar zullen ontmoeten, staat als een paal boven water, maar Jenkins weet al snel na de ontmoeting dat het op niets zal uitdraaien. Maar dan heeft hij niet op het ijscokarretje gerekend…

‘Jinxy Jenkins, Lucky Lou’ zit boordevol leuke vondsten, die met geluk en ongeluk te maken hebben. Je kunt ‘m gerust meerdere keren kijken, want de eerste keer kom je echt ogen te kort. Leuk én slim dat de makers het filmpje online hebben gezet. Ze geven zo een veelbelovend visitekaartje af, dat hun carrière hopelijk een flinke duw in de goede richting duwt. Kijken!

Monica Meijer