Jiu Jitsu (2020)

Regie: Dimitri Logothetis | 102 minuten | actie, science fiction | Acteurs: Alain Moussi, Nicolas Cage, Raymond Pinharry, Mary Makariou, Tommy Walker, John D. Hickman, Eddie Steeples, Rick Yune, Marie Avgeropoulos, Philip Kkalas, Tony Jaa, Frank Grillo, Marrese Crump, JuJu Chan, Ryan Tarran, June Sasitorn, Dan Rizzuto, Rigan Machado, Jack Kingsley

‘Jiu Jitsu’ is gebaseerd op het gelijknamige stripboek van Dimitri Logothetis. Hij schreef het boek speciaal om het later te kunnen verfilmen. Verbazingwekkend genoeg kreeg Logothetis hier groen licht voor. Het is de eerste Hollywood-productie gefilmd op Cyprus, binnen een filmperiode van slechts zes weken. Oorspronkelijk wilde Logothetis actiester Bruce Willis in de film hebben, maar omdat die al voor drie andere films had getekend moest hij afzeggen. Nicolas Cage werd zijn vervanger. Cage filmde zijn aandeel voor de film in drie dagen tijd. Als een gevolg daarvan zit de acteur maar in tien minuten aan scènes. Toch staat Cage op de voorgrond van al het productiemateriaal. Het is vrij duidelijk waarom dit het geval is.

‘Jiu Jitsu’ is een zeer slechte film. Zo slecht zelfs, dat de bovengenoemde weetjes interessanter zijn dan de prent zelf. De ongeïnspireerde plot van de film focust zich op een oude orde van Jiu jitsu-meesters. Elke zes jaar moeten deze meesters het gevecht aangaan met Brax, een gevaarlijk buitenaards wezen. Het draait Brax (die eruit ziet als een afgekeurde Power Rangers-slechterik) echter niet om wereldheerschappij. Zolang de alien een goed gevecht krijgt, vertrekt hij weer. Jake (Alain Moussi) is het nieuwste lid van de orde die het op moet nemen tegen Brax. Maar wanneer Jake zijn geheugen verliest en vervolgens weigert om te vechten, ontstaat er een groot probleem. Het lot van de aarde staat ineens op het spel en de orde is radeloos. De geheimzinnige Wylie (Nicolas Cage) zou misschien hulp kunnen bieden, maar wat is zijn motief?

Tijdens het kijken van ‘Jiu Jitsu’ is het voor een ieder die ooit John McTiernans ‘Predator’ (1987) heeft gezien heel duidelijk waar de film zijn inspiratie vandaan heeft gehaald. Van de alien die de techniek bezit om zich in de jungle onzichtbaar te maken, tot de spierbundels die een voor een worden afgemaakt door dit wezen. Het ligt er duimendik bovenop. Sommige scènes lijken zelfs identiek te zijn overgenomen. Het is moeilijk om overdadige plagiaat te negeren, maar als we dit voor een moment voor lief nemen, heeft ‘Jiu Jitsu’ dan op zijn minst nog eigen originele vondsten? Nee, helaas niet. We hebben dit allemaal al eens eerder gezien. Niet alleen is dit frustrerend, maar het is bovendien wat een film onder geen enkel beding mag zijn: het is saai.

Logothetis tracht voor geen moment om een andere draai te geven aan zijn clichématige plotelementen. De hoofdpersoon met geheugenverlies is hier een goed voorbeeld van. We komen vrijwel niets over Jake te weten. Je zit als kijker voortdurend te wachten op het moment dat zijn geheugenverlies een cruciale rol in het verhaal gaat spelen, maar dit gebeurt nooit. Gaandeweg wordt zijn handicap zelfs achterwege gelaten. De karakters vergeten het en het wordt nooit meer opgebracht. Geheugenverlies is helemaal niet zo impactvol, lijkt de film te willen zeggen. Misschien had Logothetis iets minder naar ‘Predator’ en iets meer naar de ‘Bourne’ films moeten kijken.

Ook het optreden van de acteurs is niet overtuigend. Hoofdrolspeler Alain Moussi blijft de hele speelduur eendimensionaal. Zijn gezichtsuitdrukkingen zijn onder te verdelen tussen de ingrediëntenlijst achterop een pak muesli en de eindeloze leegte van een zwart gat. Een bittere teleurstelling is echter vooral Nicolas Cage, die in tegendeel tot Moussi gerust langer op scherm had mogen blijven. Cage heeft door de jaren heen in veel B-films gespeeld, maar in tegenstelling tot veel andere aan lager wal geraakte acteurs (zoals Willis), heeft hij altijd het vermogen gehad om zijn uitgekozen films te eleveren door zijn volslagen maniakale acteerspel. In ‘Jiu Jitsu’ krijgt hij echter niet de tijd voor zijn gebruikelijke stick. Hij verschijnt, blijft even hangen en verdwijnt dan weer. Doodzonde.

Met Nicolas Cage in de hoofdrol, zoals het productiemateriaal wil laten geloven, zou ‘Jiu Jitsu’ niet veel beter zijn geweest. Er rammelt daarvoor simpelweg te veel aan het geheel. Maar de film zou wel draaglijker zijn geweest. En hoewel er in zijn huidige vorm veel over ‘Jiu Jitsu’ kan worden gezegd, is draaglijk een woord wat buiten diens vocabulaire valt.

Len Karstens

Waardering: 0.5

DVD- en blu-ray-release: 4 december 2020