John Wick (2014)

Regie: Chad Stahelski | 96 minuten | actie, thriller | Acteurs: Keanu Reeves, Michael Nyqvist, Alfie Allen, Willem Dafoe, Dean Winters, Adrianne Palicki, Omer Barnea, Toby Leonard Moore, Daniel Bernhardt, Bridget Moynahan, John Leguizamo, Ian McShane, Bridget Regan, Lance Reddick, Keith Jardine

De ene dag zet je je leven op het spel door de gevaarlijkste stunts uit te voeren als vaste stuntdubbel van Keanu Reeves tijdens ‘The Matrix’ films, de volgende dag mag je diezelfde meneer Reeves regisseren in je regiedebuut. Het overkwam Chad Stahelski, regisseur van de actiefilm ‘John Wick’.

Op zijn praktijkervaring in actiefilms is in ieder geval niets af te dingen. Sinds begin jaren 90 heeft Stahelski in meer dan zeventig films gefungeerd als stuntdubbel, vaak voor de eerder genoemde Keanu Reeves. De laatste jaren was hij steeds vaker verantwoordelijk voor de algehele actiechoreografie, dus dat is een puntje waar we van mogen verwachten dat het goed zit.

Na de dood van zijn grote liefde Helen (Bridget Moynahan) ziet John Wick (Keanu Reeves) het leven niet meer zitten. Postuum zorgt zij nog voor een laatste geschenk aan John; Daisy, een puppy om zijn pijn te verzachten. Net wanneer hij aan het beestje gehecht begint te raken, breekt de hel los. Drie mannen breken in, stelen zijn auto en schieten zijn hond af.

In tegenstelling tot de dood van zijn vrouw, zijn er voor de dood van Daisy wel verantwoordelijken. Dit zorgt ervoor dat John zijn vervroegde pensioen ongedaan moet maken. Dit klinkt misschien niet zo bedreigend, zij het niet dat de naam John Wick synoniem staat voor een van de beste huurmoordenaars ter wereld.

Films als ‘Taken’ hebben laten zien dat er een groot publiek is voor een goeie revengefilm en ‘John Wick’ geeft liefhebbers van die films exact wat ze willen. Doordrenkt met gortdroge humor en het bloed van de vele handlangers; het enige wat hier ontbreekt is een bodycount teller rechts bovenin. Sowieso zou John een perfect gaming maatje zijn, de headshots vliegen je om de oren. De choreografie van de actiescènes zijn om je vingers bij af te likken. Het pistool dat Keanu Reeves hanteert is daadwerkelijk een verlengde van zijn lichaam. Hier laat de achtergrond van regisseur Chad Stahelski zich pas echt gelden.

Weg is het stonerachtige imago wat Keanu Reeves vaak om zich heen heeft hangen, de ijzige kalmte die hij in deze film uitstraalt past perfect bij zijn personage. Zijn reputatie als tophuurmoordenaar wordt door iedereen die hij ontmoet bevestigd; John Wick behoort werkelijk tot de ultieme top. De aanvullende cast zorgt met veteranen als Ian McShane en Willem Dafoe voor de nodige geloofwaardigheid.

Alles staat in dienst van de minimale verhaallijn, maar is zo goed uitgewerkt dat het werkelijk geen moment verveelt. Met deze cleane, Film Noir stijl zou het gebruik van een voice-over een logische keuze zou zijn, wat het des te verfrissender maakt dat deze achterwege is gelaten.

Minpuntje is toch wel het gebrek aan een goeie bad guy, Michael Nyqvist probeert er nog wat van te maken, maar zijn personage komt nooit echt goed uit de verf. Het aantal handlangers dat hun einde vindt door de schietkunsten van John Wick, stapelt zich zo hoog op dat het je op den duur weinig meer doet. Dit leidt gelukkig wel tot prima vermaak.

‘John Wick’ lijkt bestemd een cultklassieker te worden à la ‘The Boondock Saints’, die eveneens Willem Dafoe tot de cast mag rekenen. Het universum gecreëerd door Stahelski leent zich uitstekend voor eventuele vervolgen. Als hij hetzelfde niveau aanhoudt als het origineel, mag John Wick vaker de schiettent betreden.

Scott van der Winden

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 20 november 2014
VOD-release: 24 maart 2015
DVD- en blu-ray-release: 24 maart 2015