John Wick 3: Parabellum (2019)

Recensie John Wick 3: Parabellum CinemagazineRegie: Chad Stahelski | 131 minuten | actie, misdaad | Acteurs: Keanu Reeves, Halle Berry, Ian McShane, Laurence Fishburne, Mark Dacascos, Asia Kate Dillon, Lance Reddick, Tobias Segal, Anjelica Huston, Saïd Taghmaoui, Jerome Flynn, Randall Duk Kim, Margaret Daly, Robin Lord Taylor, Susan Blommaert

Voor wie nog geen van de ‘John Wick’ films gezien heeft (deel één kwam in 2014 uit, deel twee in 2017, dus maak daar eens werk van!): ja, als je van actiefilms houdt, mag je deze franchise niet overslaan en nee, deel drie is verre van overbodig. ‘John Wick 3: Parabellum’ pikt de verhaallijn onmiddellijk op na de gebeurtenissen in deel 2 en vertelt wat er met onze held gebeurt nadat hij excommunicado is verklaard en de halve wereld hem om wil leggen.

De halve wereld, ja, dat is niet overdreven, want de wereld in ‘John Wick’ lijkt in niets op de wereld die wij kennen. Mag je aannemen dat in onze wereld het aantal huurmoordenaars een minimaal percentage van de wereldbevolking is, in John Wicks universum kan hij niet een willekeurige straat inlopen zonder er minstens vier te treffen. Deze alternatieve versie van onze wereld ziet er desondanks prachtig uit: zelfs als het regent is er voldoende neonlicht om de grauwheid te verdrijven.

Met veertien miljoen dollar als inzet voor zijn dood en zoals gezegd dus talloze bewapende kandidaten die op de uitkijk staan, is John Wick zijn leven niet meer zeker. Maar John heeft een duidelijk doel voor ogen: hij wil in leven blijven om zijn vrouw te kunnen herdenken. Gelukkig zijn er nog mensen die hem willen en kunnen helpen. Dat levert leuke rollen op voor bijvoorbeeld Anjelica Huston en Halle Berry. Vooral die laatste heeft als Sofia (met wie John zijn liefde voor honden gemeen heeft) een substantiële bijdrage in het verhaal. Haar nu nog wat schimmige achtergrond biedt nog genoeg aanknopingspunten voor het uitwerken van de geschiedenis in een later deel.

Dat uitdiepen van de achtergrond is in deel 2 al gestart en dit heeft de franchise zeker goed gedaan. In ‘John Wick 2’ kreeg de misdaadorganisatie waar John aan verbonden is al flink wat vlees op de botten. In deel 3 dijt het universum met de specifieke regels nog verder uit. Het verhaal blijft natuurlijk het zwakste onderdeel van de film, maar de makers komen er wederom makkelijk mee weg. De gevechten pakken ook nu weer verrassend goed uit (één van de eerste wapens is een boek!) – echt een verdiend compliment voor de actiechoreografie én de cinematografie. Het is ook fijn dat de finale plaatsvindt op bekend terrein en dat Ian McShane en Lance Reddick terug zijn als Winston en Charon. En Mark Dacascos speelt een waardig tegenstander met een verkeerd gevoel voor timing, wat tot gevolg heeft dat zijn uitspraken erg komisch zijn.

Met 2 uur en 11 minuten is ‘John Wick 3: Parabellum’ wellicht een tikkeltje te lang – een iets kortere stroom aan stijlvol geschoten en ontworpen gewelddadigheden was ook goed geweest, maar deze energieke, übercoole film geeft de fans meer dan waar ze op mochten hopen. Als de makers deze lijn vast weten te houden, kan deel 4 alleen maar een succes worden.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 16 mei 2019
DVD- en blu-ray-release: 23 september 2019