Johnny English Reborn (2011)

Regie: Oliver Parker | 101 minuten | komedie | Acteurs: Rowan Atkinson, Gillian Anderson, Pierce Brosnan, Dominic West, Rosamund Pike, Richard Schiff, Burn Gorman, Ben Miller, Tim McInnerny, Togo Igawa, Mark Ivanir, Christina Chong, Joséphine de La Baume, Daniel Kaluuya, Ian Shaw, Mandi Sidhu, Chris Jarman, Seelan Gunaseelan, Chris Mansfield

Van Frank Drebin tot Austin Powers, van inspector Clouseau tot Johnny English: komedies over niet zo heel kundige wetshandhavers blijven populair. Niets is meer ontspannend dan het kijken naar een onhandige, goedbedoelende maar alles verkeerd interpreterende antiheld. Nadat de wereld in 2003 kennismaakte met het personage Johnny English, duurde het even voor Rowan Atkinson (‘Mr. Bean’, ‘Blackadder’) weer in de huid mocht kruipen van de Britse spion. Oliver Parker neemt voor ‘Johnny English Reborn’ plaats in de regiestoel die na acht jaar de lichaamswarmte van voorganger Peter Howitt al lang verloren heeft.

De Britse MI7 agent Johnny English leeft na een professionele misser van jewelste in Mozambique een teruggetrokken bestaan in een klooster in Tibet, waar hem de controle over geest en lichaam bijgebracht wordt. Toch blijkt de Britse geheime dienst (dat nu met een vette knipoog gesponsord wordt door Toshiba) hem na al die jaren nodig te hebben, wanneer een informant alleen met English wenst te praten. Met enorme tegenzin laat de nieuwe leider van MI7, Pamela Thornton – in de wandelgangen Pegasus genoemd – (Gillian Anderson), hem ophalen en wordt zijn opdracht uit de doeken gedaan. Het is het startsein voor een reeks uitzinnige missies, die de onorthodoxe English, samen met het uiteraard net wat intelligentere broekie Tucker (Daniel Kaluuya), naar alle uithoeken van de wereld brengt.

In Hong Kong hoort English van de informant dat er een plan beraamd wordt om de Chinese premier om het leven te brengen. Deze ex-CIA agent vertelt English dat er een geheime organisatie is, Vortex genaamd, waarvan hij zelf een van de drie leden is. Hij geeft English een sleutel, die wanneer samengevoegd met de andere sleutels, toegang geven tot een dodelijk wapen. Kort daarop wordt hij vermoord door een oud Aziatisch vrouwtje, vermomd als schoonmaakster. Haar handlanger weet de sleutel te ontfutselen bij het lijk van de CIA-agent en te vluchten, maar English is op zijn eigen bedaarde wijze veel sneller dan hij. Het levert een van de eerst echt grappige scènes op in de film. Met behulp van de aantrekkelijke Kate (Rosamund Pike), die als gedragstherapeute werkzaam is voor MI7, komt English er achter wie het tweede lid is van Vortex, een KGB-agent En, je voelt ‘m al aankomen: het derde lid blijkt binnen de gelederen van MI7 te werken. Als English eindelijk, met behulp van Tucker, doorheeft wie het is, wordt hij zelf valselijk beschuldigd.

‘Johnny English Reborn’ is een aardige Britse spionage/actiekomedie met een goed doortimmerd plot. Er zitten meer glim- dan schaterlachmomenten in, maar sommige grappen voelen gerecycled aan. Hoe leuk is het nu echt om een man dubbel te zien klappen nadat hij een trap tegen zijn edele delen heeft gekregen? Van de rode draad in de film, dat English steeds denkt het oude Aziatische vrouwtje te pakken te hebben, maar in plaats daarvan een onschuldig slachtoffer lens mept, is de houdbaarheid na twee keer ook al verstreken. Maar de bizarre vlucht in de helikopter maakt veel goed. Rowan Atkinson is nog steeds in goede vorm en het blijft leuk om hem zijn gezicht in gekke bochten te zien wringen. Hoewel het vooral om hem draait, is de overige cast ook dik in orde. Dominic West als de charismatische Agent One is uitstekend op zijn plek en ook Gillian Anderson doet het prima als het nieuwe hoofd van MI7. Rosamund Pike is altijd een graag geziene gast, al is de ontwikkeling van haar relatie met English wat ongeloofwaardig. Tot slot doet de vrij onbekende Daniel Kaluuya het ook erg leuk als English’ sidekick. Maar echt veel krijgen ze allemaal niet te doen, het meeste hangt van Atkinson af. ‘Johnny English Reborn’ is zeker niet de beste film van het Engelse fenomeen, maar wel een aanrader voor liefhebbers van de grappenmaker en die van Britse komedies. Die zijn immers dun gezaaid.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 6 oktober 2011
DVD en blu-ray-release: 8 februari 2012