Joris & Boris en het geheim van de tempel (2012)

Regie: Martijn van Nellestijn, Aram van de Rest | 79 minuten | familie | Acteurs: Richard de Ruijter, Martijn van Nellestijn, Inge Ipenburg, Ralf Mackenbach, Bartho Braat, Rick Mackenbach, Maaike Bakker, Babette van Veen, Frederik de Groot, Wim Rijken, Erik-Jan Slot, Ron Boszhard, Maja van den Broecke, Sebastiaan Rebel

‘Joris & Boris en het geheim van de tempel’ is de eerste film van Martijn van Nellestijn en Erik-Jan Slot waarin het duo Joris en Boris eens niet onder leiding van de gemene Dokter Brein het Sinterklaasfeest in de soep moeten laten lopen. Het tweetal blijkt zonder dit te weten over een lange lijn van voorvaderen te beschikken, die sinds de periode van Julius Caesar verantwoordelijk zijn voor het bewaken van de Gordel van de godin van de liefde, Aphrodite. Dankzij de inzet van de trouwe bewakers kan zij elke honderd jaar weer liefde en geluk verspreiden in de wereld. Notaris Landrijn (Wim Rijken, oude bekende in de produkties van SRSP Films) laat de twee op kantoor komen, overhandigt hen een geheimzinnig houten kistje en vertelt de beide jongemannen dat zij vroeger weliswaar te vondeling gelegd zijn en opgevoed zijn door Dokter Brein, maar dat zij feitelijk afstammelingen zijn van Jorat en Borat.

Inspecteur Jankers (Frederik de Groot) heeft nog altijd het idee dat hij Joris en Boris goed in de gaten moet houden, dus wanneer de twee voormalige boeven naar Cyprus vertrekken om daar op zoek te gaan naar het geheim van het kistje dat hen nagelaten is, gaat hij ze achterna. Op het vliegveld van Cyprus maken Joris en Boris kennis met Anna (Kirsten Dunst-look-a-like Maaike Bakker), die hen samen met de ietwat griezelige Grudo (Bartho Braat) naar het guesthouse van haar tante (Inge Ipenburg) brengt. Omdat de twee broers Michiel (Ralf Mackenbach) en Max (Rick Mackenbach) gestrand zijn op het vliegveld wegens afwezigheid van hun oom waar ze zouden logeren, neemt Joris hen onder zijn hoede en regelt hij dat de twee ook in het guesthouse mogen verblijven. Al gauw worden de twee jongens en Anna betrokken in de speurtocht van Joris en Boris.

Het verhaal van ‘Joris & Boris en het geheim van de tempel’ is mager en ook nog eens slecht uitgewerkt. Er wordt helemaal niet veel gespeurd en echt spannend is het zelden. Hooguit zal de laatste akte in de grot (opgenomen in de Gemeentegrot in Valkenburg) wat zenuwachtig schuifelende voetjes bij de jonge doelgroep veroorzaken. Een groot deel van de speelduur gaat op aan Max, die met een giftig pijltje beschoten wordt (de kijker heeft allang gezien wie de schutter is) en volgens tante met een speciaal medicijn wel beter wordt. Joris en Boris worden er op uitgestuurd dit medicijn te halen, maar daar komt weer wat tussen. Ondertussen lijkt Michiel zich maar nauwelijks druk te maken om zijn broer, wat raar is, want Max is immers de enige die hij kent in dit vreemde vakantiebestemming, ver van huis? De opbloeiende liefde tussen Anna en Max zou toegevoegd kunnen zijn om de film voor een bredere doelgroep aantrekkelijk te maken, maar is nergens overtuigend. Ook de inbreng van inspecteur Jankers lijkt er met de haren bijgesleept te zijn, want echt veel toegevoegde waarde voor het verhaal heeft zijn rol niet. Om over de eindstrijd nog maar te zwijgen: dankzij talloze toespelingen gedurende de film is de uitkomst al duidelijk, maar er bestaat geen enkele logische verklaring voor de motivatie van een van de personages die Joris en Boris wil dwarsbomen.

‘Joris & Boris en het geheim van de tempel’ is ongetwijfeld met goede bedoelingen en enorm veel inzet gemaakt, de locaties zijn prachtig en de special effects zijn heel behoorlijk, maar jammer genoeg is 1 en 1 hier nog steeds 2 en geen 3. Als er maar één familiefilm is die je deze zomer met je kinderen gaat bekijken, zijn er veel betere alternatieven voorhanden.

Monica Meijer

Waardering: 2

Bioscooprelease: 18 juli 2012
DVD-release: 7 november 2012