Joséphine (2013)

Regie: Agnès Obadia | 88 minuten | komedie | Acteurs: Marilou Berry, Mehdi Nebbou, Bérengère Krief, Amelie Chahbi, Cyril Guei, Charlie Dupont, Alice Pol, Caroline Anglade, Bruno Podalydès, Arben Bajraktaraj, Olivier Cruveiller, Valentin Merlet, Françoise Miquelis, Sacha Toledano

‘Joséphine’, geregisseerd door Agnès Abadia, is gebaseerd op een stripverhaal en dat is te merken. In een strip gebeuren wel eens dingen die we voor lief nemen, de teksten en de karakters van zo’n strip zijn natuurlijk letterlijk ‘karikaturaal’, maar in een film kan dat negatief uitpakken… Deze Franse komedie hangt dan ook van voorspelbaarheid en ongeloofwaardigheid aan elkaar. Joséphine (Marilou Berry) is een bijna dertigjarige vrijgezel, geobsedeerd door de omvang van haar billen, volgens haar de oorzaak van al haar problemen. Ze is naarstig op zoek naar de man van haar dromen: een niet rokende, goede kok die van katten, kinderen en Woody Allen films houdt. Als haar perfecte zus Diane (Alice Pol) aankondigt dat ze gaat trouwen met haar verloofde Aymeric (Valentin Merlet), kan Joséphine dat niet over haar kant laten gaan. Natuurlijk, competitief als ze met haar zus is, gaat zij zelf ook trouwen en wel met de attente, romantische Braziliaanse hartchirurg Marcello. Deze leugen zet een reeks van gebeurtenissen in gang.

Hier wringt de schoen, want de kijker ziet al ver van tevoren aankomen waar het heen zal gaan met de film. Op het moment dat haar sullige chef Gilles (een leuke rol van Mehdi Nebbou) ten tonele verschijnt, gaat er al een lampje branden. Als haar vrienden Chloé, Cyril en Rose haar een retourtje Rio cadeau doen, moet Joséphine eraan geloven. Of toch niet? In plaats van op het vliegveld te stappen, besluit ze een maand lang onder te duiken in haar eigen huis, waar Gilles – voor even zonder woonruimte – door Joséphine’s huisoppas Chloé is uitgenodigd zolang te komen wonen. Vanaf haar ‘geheime’ schuilplaats bespioneert Joséphine Gilles. Ze bemerkt dat ze steeds meer dingen aan hem leuk gaat vinden: hij kan goed koken, hij is leuk met kinderen en – hoe toevallig – hij houdt ook van Woody Allen. Komt dat even mooi uit? Maar, er moeten natuurlijk wel een paar hobbels worden genomen voordat de twee elkaar uiteindelijk in de armen sluiten. Hobbels die soms te flauw voor woorden zijn. Alle platgetreden paden binnen het genre worden bewandeld: een overspelige verloofde, een mix-up van geliefden, de minnaar die aan het kortste eind trekt en de zussen die het uiteindelijk weer goed maken met elkaar.

Het is op sommige momenten bijna niet voor te stellen dat Gilles geen notie heeft van het feit dat Joséphine hem een verdieping hoger in de gaten houdt. De film moet dus met een groot aantal korrels zout in de hand bekeken worden. ‘Joséphine’ is een film over een jonge, onzekere vrouw die de liefde telkens op de verkeerde plek zoekt. Want, die ware liefde is soms dichterbij dan je denkt…

Op enkele scènes na valt er om deze komedie niet veel te lachen. Het is allemaal veel te braaf en te voorspelbaar. Natuurlijk wordt Joséphine met raad en daad terzijde gestaan door het bekende palet aan vrienden: de verstandige Rose, de uitbundige homo Cyril en de vrijgevochten Chloé. Hebben we dat allemaal niet vaker en veel humoristischer gezien? Leuk als tussendoortje op een druilerige zondagmiddag, meer niet.

Ruud Stift

‘Joséphine’ verschijnt dinsdag 7 januari 2014 op DVD.