Josephine Baker: Black Diva in a White Mans World (2006)

Regie: Annette von Wagenheim | 45 minuten | documentaire | Acteurs: Josephine Baker

Josephine Baker was een Amerikaanse danseres, zangeres en actrice, die erin slaagde haar moederland Amerika te verlaten en een succesvolle carrière op te bouwen in Frankrijk. Daar verwierf ze internationale faam. Geboren in Missouri in 1906, danste ze als klein meisje al voor kleingeld op straat. Al snel vertrok ze naar New York om daar onder andere als een Chorus girl te werken. Voor haar twintigste emigreerde ze naar Parijs, waar ze door middel van haar optredens in diverse theaters al snel een grote ster werd. Ze was bekend door haar erotische dansen en omdat ze bijna geheel naakt op het podium stond. Ze was de ster van de Folies Bergère, waar ze op hoge hakken en een bananenrokje danste.

‘Josephine Baker: Black Diva in a White Man’s World’, een documentaire van de Duitse regisseuse Annette von Wagenheim, schetst een interessant beeld van het leven van deze eerste zwarte rasartieste. De documentaire laat afwisselend bekenden en intimi uit het leven van de Black Venus, zoals La Baker ook wel genoemd werd, aan het woord, maar ook worden archiefbeelden getoond. Deze beelden laten Josephine Baker zien in bijna alle fasen van haar beroepsleven, waardoor een goede indruk van haar artistieke kunnen verkregen wordt. Von Wagenheim laat echter weinig ruimte voor kritiek, waardoor de film eerder een eerbetoon dan een documentaire is. Een uitspraak als “Josephine Baker was een artieste die zichzelf steeds maar vernieuwde, dat is waarom ze altijd zo populair is gebleven” blijft in dit portret niet alleen.

Ondanks dat is ‘Josephine Baker: Black Diva in a White Man’s World’ de moeite waard om te bekijken. De historische beelden zijn veelzeggend genoeg en er worden leuke anecdotes en wetenswaardigheden over de artieste verteld. Het feit dat Josephine Baker in de Tweede Wereldoorlog veel voor het Franse verzet heeft gedaan, zal niet bij veel mensen bekend zijn. Baker verloor echter nooit het contact met haar geboorteland, ze vocht bijvoorbeeld actief in de race tegen racisme, en was aanwezig op de politieke rally die op 28 augustus 1963 in Washington plaatsvond (waar Martin Luther King, Jr. zijn beroemde woorden dat hij een droom heeft, uitsprak). Deze Duitse tv-productie is daarom warm aanbevolen voor een ieder die meer over het leven van dit legendarische sekssymbool wil weten.

Monica Meijer