Josie (2018)

Recensie Josie CinemagazineRegie: Eric England | 84 minuten | drama, thriller | Acteurs: Sophie Turner, Dylan McDermott, Daeg Faerch, Kurt Fuller, Jack Kilmer, Robin Bartlett, Lombardo Boyar, Mickey Faerch, George Todd McLachlan, Jennifer Prediger

Josie (Sophie Turner) is jong, mooi, vrij, begeerlijk en één groot mysterie. Als ze haar intrek neemt in een motel in een klein dorpje in het zuiden van Amerika, trekt dat de aandacht van menig man. De jongens van haar high school kunnen hun ogen niet van haar afhouden en ook de eenzame buurman Hank (Dylan McDermott) is vanaf hun eerste ontmoeting compleet geïntrigeerd. Maar waarom is ze hier? Waar komt ze vandaan? Wat is ze van plan? En wat heeft Hank zelf op zijn kerfstok?

‘Josie’ zweeft een beetje tussen verschillende genres in. Er zitten wat dramatische elementen in en er wordt gepoogd om de spanning op te bouwen. Het uitstellen van de achtergronden en beweegredenen van beide hoofdkarakters zorgt er zeker voor dat je geboeid blijft kijken. Het is echter niet spannend genoeg om je op het puntje van je stoel te krijgen. De sfeer is lekker duister en komt in de buurt bij een film-noir. De plottwists zijn wellicht voorspelbaar, maar zijn ook zeker niet slecht gevonden. Alles klopt in principe, maar er mist net wat spanning voor een “wauw effect.” Daarbij is het einde wat te sentimenteel wat je als kijker wel met een lichte anticlimax achterlaat.

Er wordt prima gespeeld door zowel Turner en McDermott. Het is vooral het script dat wat te wensen overlaat. De thema’s jaloezie, wraak en spanning tussen de volwassen buurman en de minderjarige high school studente zijn heel interessant, maar daar had veel meer uitgehaald kunnen worden. Dit maakt het drama wat te oppervlakkig. Wat ook opvallend is is hoe Josie als femme fatale wordt neergezet. Ergens voelt het onnodig om haar extra sexy te filmen terwijl ze in het zwembad zwemt. We zien als kijker al dat ze een mooie en sterke jonge vrouw is. Het maakt het enigszins plat hoe de camerabeelden zijn opgebouwd. Het was veel sterker geweest als daar niet voor was gekozen. In Turners spel zien we al genoeg mysterieuze verleidelijkheid.

Al met al krijgt ‘Josie’ net aan een voldoende. Het is zeker aan het begin intrigerend genoeg om de film af te willen zien. De ingrediënten voor een goed drama of een spannende mysterie-noir zijn er. Ze worden alleen aan beide kanten net niet ingetikt.

Marit Golstein

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 17 mei 2018
DVD-release: 12 oktober 2018