Journey Into Amazing Caves (2001)

Regie: Stephen Judson | 40 minuten | documentaire | Met : Nancy Holler Aulenbach, Hazel Barton, Gordon Brown, Steve Atteberry, Marty Brown, Mark Clippinger, Scott Davis, Scott Dawson Ph.D., Jose R. De La Torre Ph.D., Sam Drevo, Jorge Gonzalez, Steffen Heim Ph.D., Kevin Higgins, Rebecca Holden, Janot Lamberton, Mael Lamberton, Rebecca Middleton, Luc Moreau, Rueben Novelo, Carolyn Rasmussen, George Stowe-Raines, Denver West, Margaret Zupancic

“Ik zal altijd betrokken blijven bij grottenexpedities, al zit ik in een rolstoel!” is de boute uitspraak van Nancy Aulenbach, een van de twee jonge, onderling zeer verschillende, vrouwen die ‘Journey Into Amazing Caves’ volgt en waarmee de documentaire eindigt. Het geeft aan hoeveel passie de dames in kwestie hebben bij hun werk/hobby en hun enthousiasme werkt aanstekelijk op de kijker. Nancy en haar collega Hazel Barton maken deel uit van een klein team dat op onderzoek uitgaat in grotten om extremofiles te zoeken, bacteriën die onder de meest extreme omstandigheden weten te overleven: extreme hitte, extreme kou, geen daglicht, zuurstof, noem het maar op. Voor de wetenschap zijn deze extremofiles enorm nuttig: zij kunnen het antwoord in zich dragen op de vraag waarom bepaalde ziekten tot dan toe ongeneeslijk zijn en wellicht helpen bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Natuurlijk is het niet alleen hun bijdrage aan de wetenschap dat het team aanspoort om deze gevaarlijke sport uit te oefenen: dat het team uit adrenalinejunkies bestaat blijkt wel uit enkele scènes waarin een kayaktochtje op de Coloradorivier in de Grand Canyon uitmondt in enkele spectaculaire ‘zal-ik-dit-wel-doen-want-weet-ik-wel-zeker-dat-ik-dit-overleef?’- acties. Het zijn spannende momenten, die de documentaire de moeite waard maken. Maar al even adembenemend is de afdaling van de speleologen in de ijskappen van Groenland. Het gevaar ligt op de loer, wanneer een dappere Fransman Janot Lamberton een grot afdaalt die slechts enkele uren bestaat: het is een waterval die net bevroren is. De veteraan draait er zijn hand niet voor om, hij heeft al twee keer zijn eigen wereldrecord gebroken voor het afdalen in de diepste ijsgrot ooit. De cinematografie is schitterend; je voelt bijna de kou van het scherm op je afkomen. Eén specifieke opname moet in het IMAX-theater voor een bijzonder gevoel hebben gezorgd: die van de point-of-view van de afdalende avonturier. Je zou er spontaan hoogtevrees van krijgen.

Het derde gebied waar we Nancy en Hazel volgen is Yucatán in het zuiden van Mexico, waar zich de langste onderwatergrotsystemen ter wereld bevinden. Om te ontdekken of het water in de grot ook aan de oppervlakte komt, zien we Hazel een fluorescerende (uiteraard onschadelijk voor het milieu) verf in het water doen. Groot is haar vreugde als blijkt dat het water in de grot verbonden is met de zee. Grotduiken is echter de meest gevaarlijke sport die er is: er is training, voorzichtigheid en helaas ook geluk voor nodig om te overleven, zo horen we Liam Neeson, die de voice-over verzorgt, zeggen. De afspraak is dat als een derde van de zuurstof op is, dat de duikers dan terug keren naar de uitgang, en we beleven spannende momenten als Hazel en haar maatje (Nancy blijft boven water) in een soort onderwaterzandstorm terechtkomen. De beelden van de onderwatergrotten zijn magnifiek: dankzij mooie feeërieke kleuren waan je je in een sprookjeswereld.

Zoals de meeste IMAX films zijn het interessante onderwerpen die behandeld worden, maar is de informatievoorziening niet erg diepgaand. Daarvoor is de film te kort. Aan de andere kant, zou de speelduur langer zijn, bestaat het gevaar dat de documentaire te langdradig zou worden. Dankzij de verschillende locaties waar ‘Journey Into Amazing Caves’ op is genomen, is verveling echter uitgesloten. En door de muziek van The Moody Blues is de IMAX productie ook voor je oren een traktatie. Een erg leuke en boeiende documentaire!

Monica Meijer