Jozef van Nazareth-Gli amici di Gesù – Giuseppe di Nazareth (2000)

Regie: Raffaele Mertes | 97 minuten | drama, avontuur | Acteurs: Tobias Moretti, Stefania Rivi, Ennio Fantastichini, Francesco Dominedò, Omar Lahlou, Ida Di Benedetto, Jurij Gentilini

De bijbel is hot, geen twijfel mogelijk. In de afgelopen jaren zijn er al vele verhalen uit het Oude en het Nieuwe Testament verfilmd. Vaak zijn deze bijbelverfilmingen een succes, denk aan de controversiële kaskraker ‘The Passion of the Christ’ uit 2004 en de iets oudere ‘The Last Temptation of Christ’ van Scorcese uit 1988. Naast vele bioscoopfilms, zijn bijna alle verhalen van het Oude Testament verfilmd als een televisiefilm met vaak grote namen in de hoofdrol. Zo speelde Ben Kingsley in de televisiefilms ‘Joseph’ (1995) en ‘Moses’ (1996) en kropen ook Richard Harris, Dennis Hopper en Martin Landau in de huid van een van de vele karakters uit de Bijbel.

Waar de vele televisiefilms een genot zijn om naar te kijken (grote namen, mooie muziek, schitterende landschappen en ontroerende verhalen), heeft regisseur Raffaele Mertes hier flink tekort gedaan met zijn verfilming over het leven van Jozef. Het idee voor de verfilming is prima, zoveel is er immers niet bekend, en geschreven of verfilmd, over het leven van Jozef. Goed idee dus om het publiek bekend te maken met een persoon die een vrij cruciale rol heeft gespeeld in het leven van Jezus Christus. Erg jammer is het dan dat de film saai en langdradig is. De dialogen zijn erg ongeloofwaardig en de manier van acteren, vooral van de belangrijkste karakters, is het niet waard om voor wakker te blijven. Actrice Stefania Rivi is een waanzinnig mooie vrouw en op het eerste gezicht lijkt zij geknipt voor de rol van de Heilige maagd Maria. Ze is echter totaal emotieloos, wat het verhaal niet ten goede komt. Tobias Moretti, die de rol van Jozef speelt, is redelijk goed bezig. Hij heeft een zeer expressief gezicht en weet – helaas als enige – zijn emoties goed over te brengen.

Naast het teleurstellende acteerwerk bevat de film een aantal ongeloofwaardige scènes. Zo is aan het einde van de film iedereen duidelijk verouderd met grijze haren en rimpels; zoon Jezus is inmiddels al een jaar of twaalf. Maria ziet er dan nog steeds uit alsof zij een meisje van zestien is. Een beetje make-up had dit zo kunnen verhelpen. Als Maria halverwege de film in de stal aan het bevallen is van het kindje Jezus is Jozef hout aan het zoeken voor een vuurtje. Na letterlijk een halve minuut is het kindje geboren. Zonder enige hulp heeft Maria haar eigen bevalling geregeld en ligt het kindje compleet schoon in haar armen. Uiteraard geen woord over of het verhaal wel of niet zo is gegaan, het staat immers geschreven in de Bijbel, maar het zijn de kleine details die ontbreken, die de film een stuk realistischer hadden gemaakt.

Die halve ster gaat naar de kostuums, de mooie landschappen en de prachtige decors, zoals de steden Nazareth en Bethlehem. Deze geven de film dat kleine stukje geloofwaardigheid en authenticiteit. Jammer dat Mertes zijn acteurs niet eerst een korte acteercursus heeft gegeven, dan had het geheel een stuk leuker uitgepakt.

Daphna Berger