Judas Kiss (1998)

Regie: Sebastian Gutierrez | 100 minuten | drama, misdaad, thriller | Acteurs: Simon Baker-Denny, Gil Bellows, Carla Gugino, Alan Rickman, Emma Thompson, Til Schweiger, Hal Holbrook, Philip Baker Hall, Joey Slotnick, Greg Wise, Lisa Eichhorn, Richard Riehle, Beverly Hotsprings, Roscoe Lee Browne, Tom Hodges, Bobby Hosea, Jack Conley, William Lucking, Googy Gress, Beverly Penberthy, Susan Chesler, Elizabeth Lauri Hamel, Jeanette Arnette, Yvette Lera, Pilar Camporredondo, Victoria Duffy, Brett Tabor, Matt Gerald, Russ Fega, David Nott, Brian Gattas, Kristina Malota, Tracy Courtney

Blind vertrouwen in elkaar is wat je nodig hebt voor een belangrijke klus als een ontvoering. Je moet goed op elkaar ingespeeld zijn, elkaar met één oogopslag begrijpen en een gezamenlijk einddoel hebben.

Coco en Junior hebben het goed samen. Ze zijn stapelverliefd, zijn niet bang aangelegd en lijken de wereld aan te kunnen. Na kleine seks-chantages is het tijd voor het grotere werk. Ze schakelen twee mede-criminelen in en met z’n vieren werken ze ontvoering van een grote – en uiteraard rijke – internetondernemer tot in detail verder uit. So far so good.

Maar kan je elkaar nog steeds vertrouwen als het niet volgens plan verloopt? Tijdens de ontvoering worden ze gespot en een van hen besluit de getuige neer te schieten. Deze vrouw blijkt de echtgenote te zijn van een senator. Dit maakt het Coco en Junior niet makkelijker. De politie op je hielen, veel media-aandacht en zoals de titel al doet vermoeden: een verrader in het spel.

We mogen Quentin Tarantino dankbaar zijn voor het nieuwe genre dat hij introduceerde. Regisseur Sebastian Gutierrez heeft goed opgelet bij Tarantino’s films. Harde misdaad, levendige karakters, een flinke dosis humor en een onverwachtse wending. Tel deze ingrediënten bij elkaar op en daar is ‘Judas Kiss’.

Behalve de kant van Coco en Junior wordt ook de kant van politie en FBI belicht. Een cynische rechercheur die voorspelt dat de ontvoering een smerig zaakje is. En dan wordt hij ook nog gedwongen om samen te werken met een vrouwelijke FBI-agente. Ook voor deze twee dienders van de wet draait het om vertrouwen. Vertellen de getuigen correct wat ze gezien hebben? Interpreteren ze informatie correct? Dit aspect geeft Judas Kiss een extra dimensie. Aan beide kanten worstelen de betrokkenen met de vraag: wie kan ik vertrouwen? En: hoe kan dit tot een goed einde komen?

Eline Lubberts

Waardering: 4

Bioscooprelease: 23 september 1999