Judgment Night (1993)

Regie: Stephen Hopkins | 110 minuten | actie, drama, misdaad | Acteurs: Emilio Estevez, Cuba Gooding Jr., Denis Leary, Stephen Dorff, Jeremy Piven, Peter Greene, Erik Schrody, Michael Wiseman, Michael DeLorenzo, Relioues Webb, Will Zahrn, Eugene Williams, Christine Harnos, Galyn Görg, Angela Alvarado, Lauren Robinson, Doug Wert, Rachel Watt, Diedre Kelly, Kathleen Perkins, David L. Crowley, Stuart Abramson, Mark Phelan, Nigel Gibbs, Sean O’Grady, Lydell M. Cheshier, Donovan D. Ross, Michael Scranton, Robert S. Neville, Hank McGill

De titel ‘Judgment Night’ past niet echt bij deze film, het doet denken aan ‘Terminator’. ‘Mannenuitje wordt helse nacht’ was misschien beter geweest. Dat gebeurt namelijk met de vier vrienden Frank (Emilio Estevez), Mike (Cuba Gooding, Jr.), John (Stephen Dorff) en Ray (Jeremy Piven). Frank is de enige met een vrouw en baby, de rest is vrijgezel en wil die avond zuipen, feesten en naar een belangrijke bokswedstrijd. Maar de avond neemt een onverwachtse wending wanneer de mannen getuige worden van een moord. In plaats van een avondje boksen kijken krijgen ze een avondje rennen voor hun leven. Gangster Fallon (Denis Leary) en zijn handlangers jagen de vrienden op door de achterbuurten van de stad.

Het duurt even voordat ‘Judgment Night’ op gang komt. De relatie tussen de vrienden wordt uiteengezet en er zijn stukken die wat aan de trage kant zijn. Maar wanneer de jacht begint, gaat het lekker door met de actie. Slechterik Fallon heeft een coole introductie in de schaduw. In bijna elke rol en ook zijn stand-up comedy werk windt Denis Leary zich wel op over iets (zo is hij nou eenmaal op zijn best). Hier zie je hem ook vloekend en tierend als maniakale moordenaar. Hij wordt geflankeerd door Sykes gespeeld door Peter Greene. Greene speelt vaak de bad guy, de meesten kennen hem van ‘The Mask’ (1994) en ‘The Usual Suspects’ (1995). Het is jammer dat zijn rol hier niet langer duurt.

De rol van verstandige vader Frank past niet helemaal Estevez, de oudere broer van Charlie Sheen, maar hij moet voor de rest toch alleen maar geschokt kijken, rennen en schieten. Cuba Gooding Jr. is de meest stoere van het viertal, hij heeft zijn geschokte gezicht het beste onder knie. Stephen Dorff mag hier het jongere broertje van Frank spelen. Hij was hier rond de twintig en ziet er echt heel jong uit. Jeremy Piven van ‘Smokin’ Aces’ (2007) en de tv-serie ‘Entourage’ (2004) mag hier de materialistische lafaard uithangen en dat doet hij goed. Je zou deze angsthaas graag een paar keer voor de kop slaan.

Tijdens ‘Judgment Night’ is de spanning goed te voelen. Vooral op het flatgebouw en bij het rangeerstation, je houdt daar net als de opgejaagden je adem in. Misschien kun je je vraagtekens zetten bij de manier waarop Frank de bus in een steegje jaagt, want dit ziet er wel heel stom uit. Maar wat wel goed wordt gedaan, is de vijandige omgeving waarin de verdwaalde vrienden zich bevinden. Er is geen telefoon, de politie komt niet, de buurtbewoners zijn schichtig en de bussen stoppen er niet. Het is alsof ze geen schijn van kans hebben. Daarom is ‘Judgment Night’ een goede keuze voor wie een spannende actiethriller zoekt.

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 3.5