Judy Blume Forever (2023)

Regie: Davina Pardo, Leah Wolchok | 97 minuten | documentaire, biografie | Met: Judy BLume, Molly Ringwald, Tayari Jones, Lena Dunham, Joanne Stern, Mary Weaver, Anna Konkle, Justin Chanda, Samantha Bee, Mary H.K. Choi, Jacqueline Woodson, Alex Gino, Pat Scales, Lorrie Kim, Randy Blume, Larry Blume, Rachel Lotus, Jason Reynolds, George Cooper, Amanda Cooper

2023 was een bijzonder jaar in het lange leven van schrijfster Judy Blume. De verfilming van een van haar bekendste Young Adult-romans (‘Are You There God? It’s Me, Margaret’) bereikte de bioscopen. Daarnaast werd de Amerikaanse vereerd met een documentaire over haar leven, werk en activisme. Een documentaire waarin haar fans een even grote rol spelen als de geportretteerde zelf.

‘Judy Blume Forever’ vertelt chronologisch het levensverhaal van de auteur. Over haar gesloten joodse ouders, haar weinig geslaagde eerste huwelijk, haar eerste pogingen tot schrijven, het grote succes van haar gepubliceerde werk en haar feministisch activisme. Omdat Blume jeugdboeken schreef die op het randje waren van wat de jaren 70 mentaal aankonden – boeken over masturbatie, menstruatie, pesten, de eerste keer seks, – gaat de film uitgebreid in over de controversen die ontstonden. En over de boekverboden die in het Amerika van semi-analfabeten als Reagan en Trump opeens weer opdoken.

‘Judy Blume Forever’ is een documentaire die veel te vertellen heeft in een opvallend korte tijd. Qua structuur is het business as usual: pratende hoofden, archiefbeelden van Judy, archiefbeelden uit de tv-programma’s van die jaren, dit alles bijeengehouden door een interview met de nog altijd sprankelende schrijfster. Toch weten de makers de enorme hoeveelheid materiaal tegelijk boeiend en beknopt weer te geven. Precies de scherpste quotes, de meest veelzeggende beelden, korte momenten van wrange emotie, liefdesverklaringen van de lezende en schrijvende mens, met de juiste woorden op het juiste moment.

Voor dat laatste zorgt niet alleen Judy maar ook haar (voornamelijk) vrouwelijke aanhang. Veel vrouwelijke schrijvers en actrices blijken fan van Blume. Wanneer zij vertellen over de kracht van haar werk klinkt dat net iets scherper en eleganter dan de woorden van normale stervelingen. Ontroerend is de levenslange briefwisseling die Blume heeft met sommige jeugdige fans. Die schreven haar over hun problemen, problemen die Judy weer inspiratie gaven voor haar boeken. De lieve woorden die zij terugschreef hielpen de kinderen bij hun eigen problemen. Daarmee werd Judy Blume het luisterend moederlijk oor dat zij zelf altijd had gemist in haar leven.

Dit alles resulteert in een boeiende documentaire die anderhalf uur vermaakt en intrigeert. Dat de film vrouwen allicht wat meer zal bekoren dan mannen is gezien het onderwerp bijna onvermijdelijk. Dat je als kijker meteen zin krijgt om een van Blume’s boeken te gaan lezen is al even zeker.

Henny Wouters

Waardering: 3.5