Julia’s hart (2009)

Regie: Peter de Baan | 84 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Sanne den Hartogh, Willemijn Kressenhof, Koen Wouterse, Marielle van Sauers, Margo Dames, Lidewij Mahler, Felix Burleson, Monic Hendrickx, Michiel Zeegers, Laura de Boer, Ryan Beekhuizen, Jade Olieberg, Saskia Temmink, Nico de Vries, Lottie Hellingman, Bas Keijzer, Reinier Noordzij, Julia van de Graaf, Nanette Edens, Maud Dolsma, Arnoud Bos, Ineke Veenhoven, Klaas Hulst, Kees Schilverli, Annemaaike Bakker, Hans Thissen, Steven Laureys, Pim van Lommel, Sander Bais

Orgaandonatie is een serieuze en spraakmakende zaak. Het op deze manier redden van mensenlevens is een onderwerp dat heel actueel is. In ‘Julia’s hart’ krijgt het thema een sprookjesachtige lading. De film vertoont raakvlakken met ‘Return to Me’, de romantische komedie waarin David Duchovny’s personage verliefd wordt op Grace Biggs (Minnie Driver), de draagster van het hart van zijn overleden vrouw, maar ‘Julia’s hart’ is toch afwijkend genoeg om geen slap aftreksel genoemd te worden. De hoofdpersoon in deze Telefilm gaat namelijk bewust op zoek naar degene die het hart van zijn geliefde heeft gekregen, in de vaste overtuiging dat het hart hem zal herkennen. Hij hoopt zo iets van de magie van zijn relatie terug te vinden. Of dit lukt, daarvoor zul je de film zelf moeten kijken.

Thomas en Julia zijn soulmates, voor elkaar bestemd en dat weten ze al vanaf hun veertiende, wanneer Julia bij Thomas in de straat komt wonen. De moeder van de Hindoestaanse Julia is fel tegen de relatie, die zich al snel ontwikkelt tot echte liefde, maar later bindt zij iets in. Thomas is een intelligente puber, die veel dingen op wetenschappelijke wijze benadert, ook de liefde. Julia is meer van de gevoelens. De film slaat een aantal jaren over en in plaats van Ryan Beekhuizen (Thomas) en Jade Olieberg (Julia) zien we nu Sanne den Hartogh in de rol van Thomas en Willemijn Kressenhof als Julia. Ze zijn nog steeds bij elkaar, wonen in een gekraakt schoolgebouw en niets kan hun geluk verstoren. Lijkt het. Ze gaan een wereldreis maken en geven de avond voor vertrek een afscheidsfeest voor vrienden en familie. Na deze laatste romantische nacht in Nederland krijgt Julia ineens de drang naar de Hortus te gaan, waar zij werkt, omdat zij ervan overtuigd is dat haar favoriete plant, de Puya raimondii, bloeit. Op weg daar naartoe wordt ze aangereden door een vrachtwagen en belandt ze in een coma. Thomas’ wereld stort in. Wanneer Julia doodverklaard wordt blijkt dat zij een donorcodicil heeft, en er is een gegadigde voor haar hart. Thomas’ gevoel om Julia’s laatste wens in te willigen botst met het geloof van haar familie, die wil dat zij als een geheel gecremeerd wordt.

Wat opvalt aan ‘Julia’s hart’ zijn de scènes waarin Thomas visioenen heeft van wetenschappers die hem uitleggen hoe het bewustzijn doorleeft na iemands dood. Cardioloog Pim van Lommel, coma-onderzoeker Steven Laureys en natuurkundige Sander Bais komen (onder hun eigen titel) aan het woord. Het geeft de film een magisch-realistisch tintje. Daarnaast hebben de scenarioschrijvers (Ger Beukenkamp en Mirjam Oomkes) de karakters erg uitgediept en veel thema’s behandeld, waardoor de film lijkt te barsten uit zijn jasje: voor krap anderhalf uur krijgt de kijker veel voor zijn kiezen. Niet alleen orgaandonatie, ook andere (soms controversiële) onderwerpen komen aan bod, zoals seks met een comapatiënte. Aangespoord door Thomas’ vriend David (Koen Wouterse) (“Meisjes liggen zo vaak in coma als je het met ze doet”) en Thomas’ moeder, Kate (Monic Hendrickx) gaat Thomas tegen zijn zin een poging doen op deze manier Julia te laten ontwaken. Ook het Hindoestaanse geloof, de keuze tussen begraven en cremeren en hoe om te gaan met vertrouwelijke patiënteninformatie wordt behandeld. Elk personage heeft wel een of meerdere aparte eigenschappen: Thomas stottert en is naast intellectueel en obsessief een onzeker persoon. Julia is een spirituele jongedame, Kate is een tolerante vrouw, die frequent (en tot op het irritante af) “levenswijsheden” quote uit films. Thomas’ vriend David is een vrouwenverslinder, die met botte opmerkingen Thomas’ leven na Julia’s dood weer op de rails probeert te krijgen.

Ongeveer na een uur is de afloop van de film te voorspellen, maar dan moet er nog een omstreden onderwerp behandeld worden. Hoe ver de kijker hierin mee gaat zal zijn of haar waardering van de film bepalen: ben je meer aan de kant van David (“Jij bent heel verkeerd bezig, Thomas”) of kun je Thomas’ kruistocht wel begrijpen… ‘Julia’s hart’ is in de basis een onderhoudend en lief sprookje, dat echter niet overal weet te overtuigen.

Monica Meijer