Juliet, Naked (2018)

Recensie Juliet, Naked CinemagazineRegie: Jesse Peretz | 97 minuten | komedie, drama | Acteurs: Chris O’Dowd, Rose Byrne, Ethan Hawke, Alex Clatworthy, Lily Brazier, Lily Newmark, Denise Gough, Phil Davis, Azhy Robertson, Eleanor Matsuura, Daniel Shaw, Ayoola Smart, Enzo Cilenti, Florence Keith-Roach

‘Juliet, Naked’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Nick Hornby. Deze auteur is gespecialiseerd in literatuur waarin muziek en menselijk gedrag de hoofdrol spelen. In het geval van deze boekverfilming gaat het om obsessief en onvolwassen gedrag. Ook komt het gedweep met beroemdheden aan bod. Er valt een hoop te genieten voor zowel fans van romantische komedies als de liefhebber van dramedies. Ook muziekfreaks komen aan hun trekken.

Annie (Rose Byrne) is al vijftien jaar samen met Duncan (Chris O’Dowd), een docent filmkunde en enorme fan van Tucker Crowe (Ethan Hawke), een rockmuzikant die na de verschijning van zijn succesvolle album ‘Juliet’, toch alweer 25 jaar geleden, volledig uit beeld is geraakt. Annies frustratie over haar ongelukkige relatie en Duncans gedweep met Crowe reageert ze af door op Duncans website een pas opgedoken demo met akoestische versies van Tuckers liedjes volledig neer te sabelen. Tot haar grote verbazing krijgt ze via e-mail een reactie van Tucker Crowe zélf. Hij is het met haar review eens.

‘Juliet, Naked’ gaat over relaties, muziek en emoties. Hoewel de problemen echt zijn, is deze film overgoten met humor. Schrijnend af en toe, maar toch. Er valt een hoop te lachen, terwijl de personages altijd menselijk blijven en niet in stereotype karikaturen vervallen. De chemie tussen Byrne, O’Dowd en Hawke is erg prettig om naar te kijken en de soundtrack is ook dik in orde. Hawke heeft zelf zijn partijen ingezongen en dat doet hij goed. Tucker Crowe heeft wel wat raakvlakken met wijlen Jeff Buckley.

De finale is het hoogtepunt van de film, omdat daar alle clichés die je met het genre van romantische komedies snoeihard onderuit gehaald worden. Er wordt niet voor de gemakkelijke weg gekozen en dat siert het charmante ‘Juliet, Naked’. Daarnaast ontdek je op het einde ook hoeveel je met de personages bent gaan meeleven. Geen enkel karakter is goed of slecht en hun gemaakte keuzes zijn redelijk inleefbaar. Mooie film.

Frank v.d. Ven

Waardering: 4

Bioscooprelease: 16 augustus 2018