Jumanji (1995)

Regie: Joe Johnston | 104 minuten | drama, komedie, familie, avontuur | Acteurs: Robin Williams, Jonathan Hyde, Kirsten Dunst, Bradley Pierce, Bonnie Hunt, Bebe Neuwirth, David Alan Grier, Patricia Clarkson, Adam Hann-Byrd, Laura Bell Bundy, James Handy, Gillian Barber, Brandon Obray, Cyrus Thiedeke, Gary Joseph Thorup, Leonard Zola, Lloyd Berry, Malcolm Stewart, Annabel Kershaw, Darryl Henriques, Robyn Driscoll, Peter Bryant

Het fantasierijke ‘Jumanji’ is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Chris Van Allsburg uit 1981, hoe een junglebordspel het leven van de spelers kan overnemen. Het leven van de gepeste jonge Alan Parrish in 1969 was al moeilijk genoeg. Na 26 jaar in de wilde jungle wordt Alan (Robin Williams) terug gehaald omdat Judy (Kirsten Dunst) en Peter (Bradley Pierce) het magische spel hebben gevonden op de zolder van hun nieuwe huis. Het in 1969 begonnen potje ‘Jumanji’ moet afgemaakt worden. Elke worp zet de spelers voor een nieuw gevaar, maar het spel moet uitgespeeld worden om hun levens weer terug te krijgen.

Voor kinderen is ‘Jumanji’ een adembenemend avontuur waarin hun fantasieën werkelijkheid worden, soms zijn deze ook eng. Wilde apen, hordes neushoorns, olifanten, zebra’s, krokodillen, spinnen, een jager, leeuw, pelikaan, wildeman, aapjongetje enz. in deze moderne wereld. Allemaal computer geanimeerd overigens en niet altijd van topniveau, maar daar gaat het ook helemaal niet om. Alles wordt op zijn kop gezet en als je slim bent kun je het redden. De muziek is ook mooi en mysterieus, vooral de jungle geluiden. Het bordspel ziet er betoverend mooi uit.

Robin Williams brengt de rol van alleen in de jungle opgegroeide Alan Parrish moeiteloos. Hij heeft de gave om zich moeiteloos in kinderen te kunnen verplaatsen. Waarschijnlijk heeft hij over de jaren heen zijn eigen innerlijke kind met zorg levend gehouden. Zie ‘Popeye’ (1980), ‘Hook’ (1991), ‘Aladdin’ (1992), ‘Mrs. Doubtfire’ (1993), ‘Jack’ (1996) en ‘Flubber’ (1997). Claimen dat het talent van Williams zich tot het kinderfilmgenre beperkt, zou echter een fout zijn. Zie bijvoorbeeld ‘Good Will Hunting’ (1997), ‘Insomnia’ (2002) en ‘One Hour Photo’ (2002).  Het samenspel van Williams met Bonnie Hunt van ‘Jerry Maguire’ (1996) is leuk om te zien evenals als haar reactie op het zien van het spel. De volwassen Sarah (Bonnie Hunt) moet door de rest overtuigd worden om weer mee te spelen. Destijds werd ze door iedereen voor gek verklaard omdat ze beweerde dat Alan in het spel was verdwenen. Samen met de goed spelende Kirsten Dunst en Bradley Pierce vormen Williams en Hunt een echt team. Een zoektocht van Bradley Pierce naar een bijl in een schuurtje is bijzonder grappig. Alhoewel Bradley haar vier jaar jongere broertje speelt, schelen Kirsten, doorgebroken in ‘Interview with the Vampire’ (1994) en hij maar zes maanden in leeftijd in het echt.

‘Jumanji’ heeft echter niet alleen kinderen wat te bieden. Ook volwassenen zullen worden meegezogen in deze familiekomedie die garant staat voor veel humor en avontuur.

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 3

Bioscooprelease: 29 februari 1996
Blu-ray-release: 9 oktober 2013