Jumanji: The Next Level (2019)

Recensie Jumanji: The Next Level CinemagazineRegie: Jake Kasdan | 123 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Dwayne Johnson, Kevin Hart, Jack Black, Karen Gillan, Awkwafina, Nick Jonas, Alex Wolff, Morgan Turner, Madison Iseman, Ser’Darius Blain, Danny DeVito, Danny Glover, Rhys Darby, Colin Hanks, Rory McCann, Marin Hinkle

Het verwachtingspatroon dat mensen van sommige films hebben is zo laag dat het vrijwel nihil te noemen is. Neem nu ‘The Hangover’. Er was totaal geen hype rond deze release gecreëerd en de productie verscheen vrij anoniem in de bioscoopzalen. Deze film werd echter onverwacht een gigantische hit. Hetzelfde gold voor de reboot van ‘Jumanji’ uit 2017. Had iemand op voorhand verwacht dat dit Dwayne ‘The Rock’ Johnson een hit zou worden? Kon deze hervertelling van de gelijknamige klassieker uit 1995 met wijlen Robin Williams überhaupt in de schaduw van het origineel staan? Jazeker. Om het succes van de franchise gaande te houden, is een vervolg ingeblikt. Enter ‘Jumanji: The Next Level’. 

In ‘Jumanji: The Next Level’ keert de cast terug naar – of beter gezegd in – het gelijknamige computerspel. Wanneer de helden in de game zitten, merken ze dat het spel veranderd is. Er zijn nieuwe levels en uitdagingen bijgekomen. Overleven is een heel stuk moeilijker geworden!

Net als bij het eerder genoemde ‘The Hangover’ het geval was, is er bij ‘Jumanji’ ook sprake van te snel te veel. Dit vervolgdeel is een herhaling van zetten en doet niets nieuws. Op zich is dat niet erg, want de meeste sequels danken hun bestaansrecht aan de populariteit van de voorganger. Doordat het verrassingseffect weg is en er in een keer wel sprake is van een verwachtingspatroon stelt de film teleur. Dit vervolg is niet zo fris als de voorganger en veel grappen worden uitgemolken.

Dit is een broodfilm. Een productie die bedoeld is om de kas van de filmstudio te spekken. Een artistieke drive zit hier niet achter. ‘Jumanji: The Next Level’ kijkt lekker weg, beschikt over een sterke cast met onder meer Kevin Hart en The Rock en heeft verzorgde special effects. Aardig om een keer gezien te hebben, maar niet meer dan dat.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

Bioscooprelease: 5 december 2019
Digitaal download: 9 april 2020
VOD-release: 22 april 2020
DVD-, blu-ray-, 4K UHD-release: 29 mei 2020 (eveneens Limited edition steelbook en Jumanji duopack op blu-ray en DVD)