Junior (2012)

Regie: Sien Versteyhe | 53 minuten | documentaire, actie, drama, familie

Schrijnend. Onthutsend. Kort. Krachtig. Beklijvend. Enkele woorden die van toepassing zijn op de documentaire ‘Junior’ van regisseuse Sien Versteyhe, waarin de jonge Belgische bokser Jean Pierre ‘Junior’ Bauwens wordt geportretteerd. We zien hem in de openingsscène boksen om de wereldtitel in de lichtgewichtklasse bij de jeugd én winnen. Meteen daarna zien we Junior en zijn begeleiders in bespreking met mensen die hem ‘in de markt willen zetten’. Zijn bijzondere achtergrond, Junior is de oudste van een gezin met zeven kinderen waarvan er vier (!) aan autisme lijden, moet daarbij benadrukt worden. De merchandising moet gaan draaien om de slogan waarmee Junior zich bij elk gevecht presenteert: ‘All 4 mom’. “Niet om het geld, maar echt, eerlijk om uw droom, een groter huis voor uw familie, uit te laten komen.”

Versteyhe serveert de beelden rauw, zonder aanpassingen. De zwijgzame hoofdpersoon wordt dicht op de huid gevolgd. Niets wordt mooier gemaakt dan het is. Eigenlijk kijken we naar een sociaal-realistisch drama zoals we die kennen van meesters Ken Loach en Mike Leigh. We zien Junior trainen en kwaad worden. Hij vraagt zich af wanneer zijn veel belovende financiers nu eens echt bij gaan springen, zodat hij niet meer overal zelf achteraan moet. We zien hem af en aan naar ziekenhuizen rijden met het grootste probleemkind van de familie, Claude. Ook zien we hun versie van ‘een dagje naar het strand’, een gezellig familie-uitje. Verder valt de toewijding van zijn begeleider/trainer Giorgio op en de schimmige optredens van zijn management.

Signeren in een boekhandel. Opdraven bij een gala waar vooraf ‘aperitiefkes’ worden genuttigd door hoogblonde, opgedofte dames. Junior ondergaat het, maar je merkt aan alles dat het niet zijn cup of tea is. Hij is een geboren vechter, niet rustend voordat hij zijn ultieme doel bereikt heeft.

Een tragedie, één van autistische broers schiet per ongeluk zijn vader neer, trekt een zware wissel op het gezin. Na de begrafenis probeert mama Bauwens de moed erin te houden: “Een geluk, we hebben mekaar.” Junior laat zich niet kennen en richt zich op om zijn belofte aan zijn moeder gestand te doen.

Deze korte, prijswinnende documentaire toont hoe een liefdevol gezin geconfronteerd wordt met de harde werkelijkheid. Een non-fictie boksfilm. Onopgesmukte beelden die de kijker hard om de oren slaan.

Ruud Stift

‘Junior’ verschijnt dinsdag 4 november 2014 op DVD.