Jurassic World: Dominion (2022)

Recensie Jurassic World Dominion CinemagazineRegie: Colin Trevorrow | 147 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Laura Dern, Sam Neill, Jeff Goldblum, DeWanda Wise, Mamoudou Athie, Isabella Sermon, Campbell Scott, BD Wong, Omar Sy, Justice Smith, Daniella Pineda, Scott Haze, Dichen Lachman, Kristoffer Polaha, Caleb Hearon, Freya Parker

Na 65 miljoen jaar geleden te zijn uitgestorven blies Steven Spielberg de dinosauriërs nieuw digitaal leven in met ‘Jurassic Park’ (1993). We herinneren ons nog de kindse verwondering en de sprookjesachtige betovering om met de Gallimimus mee te rennen, om met de Pteranodon mee te vliegen en om met, de Darth Vader van de dinosauriërs, de Tyrannosaurus Rex, mee te brullen. ‘Jurassic Park’, gebaseerd op het gelijknamig boek van Michael Crichton, brak het onmogelijke record van ‘ET. The Extra-Terrestrial’, tot dan toe de meest succesvolle film aller tijden. De dominantie van ‘Jurassic Park’ was als de schokken van een rennende Triceratops voelbaar. In 1994 won de blockbuster drie Academy Awards, waaronder eentje voor visual effects. Ook plaatste het American Film Institute ‘Jurassic Park’ als de 35ste meest spannende film in Amerikaanse Cinema. Het is daarom niet gek dat ‘Jurassic World: Dominion’ het zesde deel is van de Jurassic Park reeks, en zeker niet het laatste. ‘Jurassic Park’ is een metershoge golf waar anderen nu op surfen en zullen blijven surfen totdat deze is uitgedoofd tot maar een rimpeling. Echter, waar het eerste deel het voordeel had van ‘de eerste zijn’, hebben de vervolgdelen de zware taak het op te nemen tegen de Indominus Rex van de films. En geen enkele heeft het overleefd. Ook deze niet.

‘Jurassic World: Dominion’ speelt zich vier jaar af na de vulkaanuitbarsting op Isla Nubar (waar ‘Jurassic World: Fallen Kingdom’ over gaat). Dinosauriërs maken deel uit van het dagelijks leven en komen regelmatig in het nieuws wanneer weer een toerist of een kampeerauto wordt aangevallen en deze bloedend en gedeukt achterlaten. Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) en Owen Grady (Chris Pratt) wonen met Maisie Lockwood (Isabella Sermon), de gekloonde kleindochter van Benjamin Lockwood, afgelegen in de Sierra Nevada bergstreek. Ook Blue, Owens getrainde Velociraptor met een blauwe streep langs de kop, woont en jaagt met haar kind, Beta, in de omringende bossen. Ergens anders, op een onbekende Amerikaanse boerderij, worden twee kinderen aangevallen door een plaag van megagrote sprinkhanen. Niemand weet waar ze vandaan komen. Niemand weet waar ze heen gaan. Maar een ding is zeker: als dit zo doorgaat volgt een wereldwijde voedselcrisis. Dan worden Maisie Lockwood en de kleine Velociraptor, Beta, ontvoerd, en gaan Owen en Claire erachteraan om ze terug te krijgen. Tegelijkertijd heeft de sprinkhanenplaag, die als een Tasmaanse duivel door Amerika raast, de aandacht van Dr. Ellie Sattler (Laura Dern), een paleobotanicus, die dit raadsel wil oplossen. En hiervoor roept ze de hulp in van niemand minder dan paleontoloog Alan Grant (Sam Neill). Wanneer deze oudgedienden uit ‘Jurassic Park’ de wereldberoemde wiskundige Dr. Ian Malcolm (Jeff Goldblum) ontmoeten bij Biosyn Genetics, is de oude crew compleet. Al deze verhaallijnen zijn op ramkoers waarbij het nieuwe en het oude, samen, het hoofd moeten bieden tegen de complete chaos en dreiging van dino-agressie en kapitalistische bloedzuigers die zich voordoen als humanistische innovators.

‘Jurassic Park’ is een film over dinosauriërs waar actie in voorkomt. ‘Jurassic World: Dominion’ is een actiefilm waar dinosauriërs in voorkomen. De verhaallijn is standaard waarbij de farmaceutische industrie werkt aan werelddominantie door middel van louche achterkamerpraktijken. De kleinen en de zwakkeren worden als middel ingezet maar gelukkig hebben deze ook een vuist. Qua verhaallijn hebben de dinosauriërs minder een verhaaltechnische rol dan de eerdere films en fungeren ze als het algemeen gevaar, net zoals in zombiefilms. Dit is dan ook de essentie die dit deel doet verschillen met ‘Jurassic Park’. Let wel: de actiescènes zijn van topkwaliteit en de film zit tjokvol spanning. Maar vanwege de standaardformule waarin verhaallijnen tegenwoordig gegoten worden (vooral Hollywood-blockbustermateriaal lijdt aan deze aandoening), weten we al van tevoren hoe de hoofdrolspelers zich uit penibele situaties zullen wurmen. En dat is niet erg. We betalen voor vlammende actie, zodat we onze kaken een reden geven om op oud en taai geworden popcorn te kauwen. Maar, het is duidelijk dat de vonk, de verliefdheid die we in 1993 voelden, hier niet aanwezig is. ‘Jurassic World: Dominion’ is zoals een perfect uitziende vrouw zonder seksappeal.

Het moet wel toegegeven worden dat het wederzien van de oude ‘Jurassic Park’ crew, Sam Neill, Laura Dern en Jeff Goldblum doet denken aan een ontmoeting met een (ge)liefde uit het verleden die ons hart nog steeds sneller doet kloppen. Laura’s ontwapenende glimlach en Sams betrouwbaarheid vervoeren ons terug naar de tijd toen we, samen met hen, de wondere wereld van de dino’s betraden. Ze zijn als oude wijn die nu, vanwege de leeftijd, lekkerder smaakt. Dat wil niet zeggen dat de nieuwe crew, Chris Pratt en Bryce Dallas Howard, het niet goed doen. Voor een actiefilm zijn ze perfect: ze rennen, springen en schreeuwen. Maar waar zij de jeugdige energie symboliseren, is de oude crew de wijsheid en de nostalgie, de geest van vroeger die ons een warme hand op de schouder legt. Ook B.D. Wong, als de altijd geconflicteerde en intern gepijnigde Dr. Henry Wu, doet weer mee en is in deze erg welkom. Acteerprestaties van Campbell Scott (als Lewis Dodgson) en DeWanda Wise (als Kayla Watts) zijn verrassend. Vooral Dewanda Wise is een fijne aanwezigheid op het scherm en weet, met haar zwoele blik en koperkleurige ogen, onze aandacht vast te houden.

Ook al is ‘Jurassic World: Dominion’ een standaard actiefilm, zijn de scènes erg goed in elkaar gezet. Het is dan vanzelfsprekend dat de special effects naadloos en zonder fouten zijn. Er zijn ook momenten waarbij het camerawerk echt punten verdiend, puur vanwege het perspectief waarmee sommige scènes opgenomen zijn. Wat dit aspect betreft heeft regisseur Colin Trevorrow goed werk geleverd.

‘Jurassic World: Dominion’ is een mooie actiefilm met smakelijke special effects, een hoog entertainmentgehalte maar met een standaard verhaallijn. Deze film heeft niet de essentie wat ‘Jurassic Park’ voor zovelen speciaal maakte. En dat is niet erg. Uiteindelijk is een film net zoveel waard als de waarde die je het zelf toekent. Het wordt elke berg vergeven niet even hoog te zijn als de Himalaya. Verwacht geen complexe verhaallijnen of diepgaande karakters. Maar wel actie, special effects en lawaai. Geniet ervan!

Gerold Kort

Waardering: 3

Bioscooprelease: 9 juni 2022
DVD-, blu-ray- en 4K UHD-release: 19 oktober 2022