Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)

Recensie Jurassic World: Fallen Kingdom CinemagazineRegie: J.A. Bayona | 128 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Ted Levine, Jeff Goldblum, Toby Jones, James Cromwell, BD Wong, Rafe Spall, Daniella Pineda, Justice Smith, Geraldine Chaplin, Conlan Casal, Robert Emms, Isabella Sermon, Max Baker

Het blockbusterseizoen is in volle gang en Universal hoopt met ‘Jurassic World: Fallen Kingdom’ het kassucces uit 2015 te herhalen. Helaas raakt de film, overigens net als haar voorganger, ondergedompeld in de zee van oogstrelende elementen, waardoor de plot en de karakters hopeloos verdrinken.

Juan Antonio Bayona heeft een vakkundig uitgevoerd spektakel geleverd. Schitterende landschappen worden afgewisseld met angstaanjagend realistische visuals, ondersteund door realistische geluidseffecten en een ontroerend stuk filmmuziek. De dino’s zien er levensecht uit, en dit realisme wordt verder ondersteund door het geluid. Niet alleen de karakteristieke brul van de T-rex, ook de kleine stapjes van kleinere beesten of het getik van gigantische klauwen op een houten vloer. Het maakt tot een levensecht geheel dat de kijker de film in zuigt.

Voor de fans van de serie zijn er ook genoeg herkenbare momenten, waardoor er voor hen genoeg te genieten valt. Niet alleen de kenmerkende schreeuw van de T-rex, maar ook het gebruik van een aantal shots en sommige scènes lijken rechtstreeks uit het origineel te komen. Zo worden nieuwe soorten dino’s op dezelfde wijze geïntroduceerd als de oude; door bijvoorbeeld kleine delen te onthullen of juist een langzaam shot vanaf de poten tot de kop te gebruiken. Het zijn geen baanbrekende filmtechnieken en deze serie is ook zeker niet de bedenker ervan, maar het levert een fijne vorm van continuïteit op.

Het was wel prettig geweest als die continuïteit zich door had kunnen zetten in de rest van de film. Het is natuurlijk algemeen bekend dat deze films niet de meest ontwikkelde karakters kennen, maar in ‘Jurassic World: Fallen Kingdom’ gaat dit wel erg ver. Zo is er slechts één karakter die daadwerkelijk een ontwikkeling doormaakt, zijn onderlinge relaties letterlijk gekopieerd van de vorige film (met name de relatie tussen Owen en Claire maakt dit pijnlijk duidelijk), en de achtergrond van de karakters wordt zo schaamteloos geëxposeerd in de eerste minuten dat je je af kan vragen of de makers van de film nog wel vertrouwen hebben in de intelligentie van hun eigen publiek.

Ook lijken de gebeurtenissen totaal geen invloed te hebben op de karakters, behalve als het nodig is om onderling conflict te bewerkstelligen. Zo lijkt Owen (Chris Pratt) enigszins getraumatiseerd door de gebeurtenissen van de vorige film, en lijkt zijn achtergrond enige invloed te hebben op zijn daden, maar zijn er ook momenten dat hij als een soort superheld een doodenge situatie met een grapje afdoet. Dit maakt dat zijn karakter te tegenstrijdig is om geloofwaardig te blijven. Ook krijgt Maisie (Isabella Shermon) een onthulling te horen die haar wereld ondersteboven keert, die ze binnen enkele minuten volledig verwerkt schijnt te hebben om het einde van de film te kunnen bewerkstelligen.

Naast uitgewerkte karakters mist ‘Jurassic World: Fallen Kingdom’ ook een coherent verhaal. De hoeveelheid blunders die gemaakt moeten worden om het verhaal te laten lopen, maakt dat de kijker een hoop vrijheden met de wetten van de logica moet nemen om geïnteresseerd te blijven kijken. Zeker omdat dit inmiddels het vijfde deel uit de reeks is, wordt het steeds moeilijker om mensen voor hun absurde stommiteiten te begeven. Zo zou je toch verwachten dat de wereld na 22 jaar rampen rond dinosauriërs wel leert dat dinosauriërs zich niets aantrekt van de wil van de mens. Niet blijkt minder waar, ondanks het feit dat Bayona af en toe flirt met momenten waarin wezenlijke vraagstukken naar voren komen. De bescheiden rol die Jeff Goldblum in deze film speelt vat dit nog het best samen: ‘How much evidence do we need, before we realise that this was a catastrophe?’

Met ‘Jurassic World: Fallen Kingdom’ levert Bayona een typische blockbuster; een genot voor de zintuigen, maar zodra de kijker begint na te denken over het verhaal dat zich voltrekt wordt het een stuk lastiger om de film serieus te nemen. Het blijft dat ook de vraag hoe lang het publiek de flinterdunne verhaallijnen van de serie door de vingers wil zien, in ruil voor deze special effects. Voor mensen die vooral twee uur lang willen genieten van spektakel, bij wie een coherente verhaallijn bijzaak is, is ‘Fallen Kingdom’ echter een absolute aanrader.

Teun van der Maas

Waardering: 3

Bioscooprelease: 7 juni 2018
VOD-release: 10 oktober 2018
DVD-, blu-ray (tevens 3D)- en 4K UHD-release: 10 oktober 2018